Emotionele klachten vanwege huiselijk geweld

 
De gevolgen van huiselijk geweld zijn divers. Je kunt een negatief zelfbeeld ontwikkelen, je weerbaarheid en zelfvertrouwen verliezen of depressieve gevoelens en stressklachten ervaren. Kinderen die opgroeien in een onveilige situatie kunnen zich verdrietig, angstig en machteloos voelen. Het is goed om te weten dat er organisaties bestaan die emotionele hulp na huiselijk geweld bieden. Of je nu te maken hebt met partnergeweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. Je staat er niet alleen voor.
 

Praten met een hulpverlener of iemand uit je omgeving

 
Het kan helpen om iemand in vertrouwen te nemen. Heb je in je omgeving niemand om mee te praten? Denk dan bijvoorbeeld aan de hulplijn Hear my Voice, waar je (anoniem) kunt praten met lotgenoten. Ook bij Veilig Thuis kun je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld. Tegen haar wil is een telefonische hulpdienst speciaal voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld en/of huiselijk geweld.

Ook bij Fier kun je (onder andere) terecht voor een vertrouwelijk gesprek en advies. Fier werkt aan het voorkomen, stoppen en hulp bieden bij de gevolgen van huiselijk geweld. Fier beschikt ook over een chatfunctie voor jongeren. Via de chatfunctie kun je je verhaal kwijt en samen met een hulpverlener werken naar een oplossing. Ook bij de Kindertelefoon kun je als kind of jongere terecht wanneer je in vertrouwen wilt praten over de problemen die je ervaart.
 

Praten met iemand die ook huiselijk geweld heeft meegemaakt

 
Het kan helend werken om te praten met iemand die hetzelfde of iets soortgelijks heeft meegemaakt. Stichting Zijweg, bijvoorbeeld, biedt directe hulp door het bieden van lotgenotencontact en informatieverstrekking. Ook via Slachtofferhulp Nederland kan je in contact gebracht worden met lotgenoten. Daarnaast biedt ook Fier lotgenotencontact in de vorm van lotgenotengroepen.
 

Waar kan ik terecht voor psychische hulp vanwege huiselijk geweld?

 
Ben je opzoek naar psychologische hulp voor een kind dat te maken heeft (gehad) met huiselijk geweld? Herlaarhof is een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie en is gespecialiseerd in het in kaart brengen en behandelen van traumatische klachten bij kinderen. Ook het Kinder- en Jeugdtraumacentrum biedt professionele hulp aan kinderen die te maken hebben (gehad) met een vorm van huiselijk geweld.

Verder bestaan er therapieën die na huiselijk geweld een uitkomst zouden kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan EMDR en Cognitieve Gedragstherapie. Lees via de hulppagina’s van EMDR Nederland en de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie over wat deze therapieën voor jou zouden kunnen betekenen.

 

27 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

Filter op type
 • Blijf Groep 

  Blijf Groep verleent, coördineert en organiseert directe hulp op maat; thuis of in de opvang. De hulp is voor iedereen die te maken heeft met uitbuiting in relaties en met huiselijk geweld

 • Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen 

  Het Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen (Centrum SFG Nijmegen) biedt veilige en laagdrempelige zorg op één plek aan mensen die kort geleden slachtoffer zijn geworden van seksueel en/of familiaal geweld.

 • De Evenaar 

  De Evenaar behandelt mensen met een andere culturele achtergrond die te maken hebben met psychische problemen. Zoals angst, depressie of klachten door traumatische gebeurtenissen. Soms ook migratieproblemen.

 • De Kindertelefoon 

  Bij De Kindertelefoon kun je als kind of jongere terecht om in vertrouwen te praten over een probleem waarbij je hulp, advies of informatie nodig hebt. Word je bijvoorbeeld gepest, heb je problemen thuis, ruzie met je vrienden of voel je je rot, dan kun je terecht bij De Kindertelefoon.

 • De Luisterlijn

  De Luisterlijn is 24 uur per dag, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek met echte aandacht. Dat kan per telefoon, per mail en bepaalde tijden ook per chat.

 • Fier

  Fier is expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het hulpaanbod bestaat onder andere uit advies (telefonisch en online), begeleiding, veilige opvang en behandeling.

 • Herlaarhof

  Herlaarhof is een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Herlaarhof is als Top Referent Trauma Centrum (TRTC) gespecialiseerd in het in kaart brengen en behandelen van klachten als gevolg van trauma bij kinderen en jongeren.

 • Hulplijn Amsterdam

  Hulplijn Amsterdam (voorheen Sensoor Amsterdam) is al meer dan 50 jaar dag en nacht bereikbaar voor een anoniem, vertrouwelijk telefoon- of chatgesprek.

 • I-Psy

  I-psy biedt interculturele psychiatrie. Ze geven specialistische en toegankelijke zorg aan mensen met psychiatrische en/of psychische problemen en hebben veel ervaring met patiënten van uiteenlopende nationaliteiten en culturele achtergronden.

 • Interapy

  Interapy biedt een persoonlijke vorm van online psychotherapie waarin je intensief begeleid wordt door een GZ-psycholoog. Psychologen van Interapy hebben veel ervaring met het behandelen van psychisch trauma.

 • Kinder- en Jeugdtraumacentrum

  Het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC) biedt hulp aan kinderen en jongeren die behandeling nodig hebben omdat zij kindermishandeling hebben meegemaakt.

 • Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren

  Het Psychotraumacentrum biedt opvang, diagnostiek en behandeling na een eenmalige schokkende gebeurtenis aan kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers.

 • MIND Korrelatie

  MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch, via chat, Whatsapp en e-mail. De organisatie werkt landelijk.

 • NOAGG Transculturele Geestelijke Gezondheidszorg

  NOAGG biedt psychiatrische hulpverlening en houdt rekening met de herkomst, normen, waarden en gewoonten van cliënten. NOAGG richt zich in het bijzonder op mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse, Iranese of Afghaanse achtergrond.

 • Osperon

  Osperon is een instelling die hulp biedt aan mensen met psychische problemen. De medewerkers zijn gespecialiseerd in het behandelen van trauma bij mensen met een niet westerse achtergrond.

 • Psychotrauma Diagnose Centrum

  Het Psychotrauma Diagnose Centrum (PDC) voert specialistisch/diagnostisch onderzoek uit naar de psychische gevolgen van traumatische gebeurtenissen.

 • Psychotraumacentrum GGZ Rivierduinen

  Het Psychotraumacentrum van GGZ Rivierduinen is gespecialiseerd in de behandeling van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

 • Seksueelgeweld.nl

  Seksueelgeweld.nl is een website voor slachtoffers van seksueel geweld en de mensen om hen heen. Doelstelling van deze site is het toegankelijker maken van hulp en het bieden van lotgenotencontact. De site wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers. De inhoud van de site komt grotendeels van de bezoekers zelf.

 • Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.

 • Stichting Centrum’45

  Stichting Centrum’45 is gespecialiseerd in het stellen van diagnoses en het behandelen van trauma’s bij mensen met complexe psychotraumaklachten. Ongeacht waar je in Nederland woont kan je er terecht.

 • Stichting Emotionele Support

  Stichting Emotionele Support (Stichting ES) biedt via chat en mail kosteloos en anoniem emotionele support aan mensen die door situatieveranderingen problemen ervaren.

 • Stichting Zijweg

  Stichting Zijweg steunt vrouwen en hun kinderen die te maken hebben (gehad) met geweld en/of stalking door een (ex-)partner. Ze bieden slachtoffers een luisterend oor, lotgenotencontact en advies.

 • Tegen Haar Wil

  Tegen Haar Wil is een telefonische hulpdienst voor vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn of zijn geweest van seksueel geweld, seksuele intimidatie, stalking, loverboys en huiselijk geweld.

 • Telefonische Hulpdienst Utrecht

  De Telefonische Hulpdienst Utrecht is 24 uur per dag bereikbaar voor een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, dat altijd anoniem is. Tijdens openingsuren is de Telefonische Hulpdienst Utrecht ook bereikbaar via de chat.

 • Veilig Thuis

  Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

 • Vereniging EMDR Nederland

  De kwaliteitsbewaking van EMDR wordt in Nederland verzorgd door de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Via de website van de VEN kun je zoeken naar een erkende en gekwalificeerde EMDR-therapeut bij jou in de buurt.

 • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

  De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt) is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers. Op de site van de VGCt kun je zoeken naar een erkend en gekwalificeerd therapeut bij jou in de buurt.