Jacqueline werd ontvoerd, mishandeld en misbruikt en vond kracht in de verhalen van lotgenoten

Word je lange tijd mishandeld en/of misbruikt? Hoe heftig de situatie ook is, het kan erg moeilijk zijn om ervan los te komen. Jacqueline kan hierover meepraten, nadat ze jaren mishandeld en misbruikt is door een man die haar ontvoerde. Op Slachtofferwijzer vertelt ze hoe ze uiteindelijk heeft kunnen ontsnappen, en hoe het vinden van (h)erkenning zorgde voor herstel.

Jacqueline werd ontvoerd en drie jaar vastgehouden

Drie jaar lang leefde Jacqueline tussen twee werelden in: ze wist niet meer wat echt was en wat niet.

Jacqueline vertelt: “Ik ben met geweld ontvoerd door een man. Hij heeft me drie jaar lang tegen mijn wil in vastgehouden. En lichamelijk, seksueel en emotioneel mishandeld en misbruikt. Hij dwong mij ook om drugs te gebruiken, waardoor ik bijna niet meer sliep.”

“Naar de buitenwereld toe moest ik doen alsof ik het zelf wilde. Hierdoor raakte ik meer en meer het contact met mijn omgeving kwijt. Uiteindelijk wilde niemand nog contact met mij.”

“Naar de buitenwereld toe moest ik doen alsof ik het zelf wilde.”

Ontsnappen lukte niet

Jacqueline deed meerdere pogingen om te ontsnappen, maar dat lukte niet.

Ze legt uit: “Hij maakte me wijs dat ik niemand meer had. Dat ik er alleen voor zou staan wanneer ik zou ontsnappen. Ik ben dat op een gegeven moment gaan geloven.”

“Hij maakte het ook onmogelijk om te ontsnappen. Hij volgde me overal: op de wc, in de douche. Elke beweging die ik maakte, had zijn aandacht.”

“Uiteindelijk is er toch iemand geweest die anoniem de politie belde. Daardoor werd hij opgepakt en kon ik eindelijk het huis uit vluchten.”

Lange weg naar herstel

Jacqueline: “Ik kwam eerst in een crisisopvang terecht, wat een heel zware tijd was. In verband met veiligheid mocht ik maar een kwartier per dag naar buiten. En hoewel ik daar veiliger was, voelde het ook als een gevangenis. Tijdens deze periode kon ik ook nog geen therapie krijgen.”

“Hierna heb ik in totaal negen jaar lang therapie gehad, in verschillende vormen. Met exposure-therapie heb ik dingen kunnen verwerken, al duurde het lang voor ik wist welke hulp ik precies nodig had. En nog steeds vind ik het lastig om woorden te geven aan wat mij is aangedaan: ben ik ontvoerd? Is het huiselijk geweld?”

Jacqueline werd jarenlang lichamelijk en emotioneel vastgehouden, mishandeld en misbruikt.
“Ik had iemand nodig die mij zag en mijn verhaal geloofde.”

(H)erkenning gaf kracht

Het ging pas echt beter met Jacqueline toen zij in contact kwam met lotgenoten. Via de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid van Hameeda Lakho.

Jacqueline: “Ik had iemand nodig die mij zag en mijn verhaal geloofde. Die erkenning en herkenning vond ik toen ik verhalen van andere slachtoffers van huiselijk geweld hoorde. Dat gaf mij kracht.”

“Door dit contact zag ik waar ik nog moeite mee had. En kon ik voor het eerst duidelijk zien waar ik stond in mijn proces. Ik wilde niet meer terugkijken, ik wilde vooruit. En dat is gelukt: via de GGD bied ik inmiddels zelf steun en (h)erkenning aan lotgenoten.”

Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenotenen kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.

Verhalen van anderen

Bekijk alle verhalen

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website