Wat te doen bij kindermishandeling?
Als je als kind mishandeld wordt, voel je je thuis onveilig. Bijvoorbeeld door (dreiging met) lichamelijk of psychisch geweld. Of doordat je te weinig zorg en/of liefde krijgt. Dit laatste wordt ook wel verwaarlozing genoemd. Kindermishandeling laat diepe sporen na. Zonder hulp, steun of erkenning kun je hier ook als volwassene nog veel last van hebben.
Wat kun je doen als je je thuis onveilig voelt? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten, bijvoorbeeld bij psychische klachten? En wat te doen bij een vermoeden van kindermishandeling?
Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die kindermishandeling meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt. Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.
Hameeda maakte kindermishandeling mee en heeft haar pijn omgezet in kracht
Lees het verhaal van HameedaAnderen die kindermishandeling meemaakten
Word je mishandeld of ben je vroeger als kind mishandeld? Het is heel erg dat dit jou is of wordt aangedaan. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.
Verhalen van lotgenoten
Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland.
Ben je jonger dan 18 jaar? Op de website van Het Klokhuis lees je verhalen van andere kinderen die werden mishandeld. Meer verhalen lees je op het forum van De Kindertelefoon.
Lotgenoten ontmoeten
Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.
Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.
Zelf je verhaal delen
Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die kindermishandeling meemaakten.
Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.
Keuzehulp
In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.
Deze organisaties kunnen je helpen met
Wat is kindermishandeling?
Kindermishandeling betekent dat je als kind:
- wordt verwaarloosd;
- lichamelijk of emotioneel pijn gedaan wordt;
- seksueel wordt misbruikt,
- en/of als er met één van deze dingen wordt gedreigd.
Vaak gebeurt dit door je ouder(s), maar het kan jou ook door iemand anders worden aangedaan. En de mishandeling kan één keer voorkomen, maar ook voor langere tijd.
Kindermishandeling komt helaas veel voor in Nederland, in verschillende vormen. En in sommige situaties is de kans op kindermishandeling groter dan in andere situaties. Ook is kindermishandeling niet altijd zichtbaar voor anderen. Er wordt daarom niet altijd melding gedaan, terwijl dit wel nodig is.
Wat te doen bij een vermoeden van kindermishandeling?
Heb je een vermoeden dat een kind mishandeld wordt? Het is altijd slim om in actie te komen. Negeer dit vermoeden niet, maar onderzoek waar het vandaan komt. Lees wat je het beste kunt doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Of ontdek aan welke signalen je een slachtoffer van kindermishandeling kunt herkennen.
Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling.
Jonger dan 18 jaar: wat kan je doen als je als kind mishandeld wordt?
Ben je jonger dan 18 jaar en word je mishandeld? Het is heel erg dat dit jou wordt aangedaan. Ieder kind hoort zich veilig te voelen.
Praat erover
Misschien vind je het lastig om erover te praten en houd je de mishandeling het liefst geheim. Bijvoorbeeld omdat je:
- geeft om de persoon die jou mishandelt;
- bang bent dat deze persoon erachter zal komen als je er iets over vertelt;
- bang bent dat je niet meer thuis kan wonen als iemand erachter komt, of
- je schaamt om het te delen.
Toch is het belangrijk om iemand te vertellen over je situatie. Of je nu te maken hebt met seksueel misbruik, lichamelijk geweld, steeds weer nare opmerkingen of bijvoorbeeld te weinig liefde. Je hebt recht op hulp en veiligheid en je staat er niet alleen voor.
Weet dat je je zelf nooit schuldig hoeft te voelen als je wordt mishandeld. En dat je je nergens voor hoeft te schamen.
Praat erover met iemand die je vertrouwt, zoals iemand op school of een familielid. Je kunt er ook voor kiezen om met een hulpverlener te praten. Zo mag je altijd (anoniem) bellen of chatten met De Kindertelefoon of Fier, waarbij er goed naar je geluisterd wordt. Je kunt dan ook samen bekijken wat er kan worden gedaan om jouw situatie weer veilig te maken.
Ontdek bovenaan deze pagina met een paar klikken welke organisatie jou het beste kan helpen.
Wat betekent het om hulp te krijgen?
Op de website van Het Klokhuis ontdek je wat het betekent als je hulp krijgt bij kindermishandeling. Zo wordt er altijd eerst een plan gemaakt, samen met jou en je ouders. En de hulp stopt pas als jij je thuis weer veilig voelt.
Soms is er meer hulp nodig om te zorgen dat de situatie thuis beter wordt. En misschien denk je wel: Ik wil niet meer thuis wonen.
Alleen als het thuis niet meer veilig kan worden, kan je (tijdelijk) niet meer thuis wonen. In dat geval wordt er een veilige opvangplek voor je geregeld. Er wordt altijd eerst gepraat met jou en je ouders. Hierbij wordt goed gekeken naar wat jij en je ouders nodig hebben.
De extra hulp kan bijvoorbeeld zijn:
- hulp bij de opvoeding;
- hulp bij problemen door verslaving, of
- hulp bij geldproblemen.
Iemand die jou helpt, gelooft jou altijd en kijkt allereerst naar wat jij nodig hebt.
Meer info, verhalen en je eigen verhaal delen
Op de website van Het Klokhuis ontdek je meer over kindermishandeling. Hier lees je ook verhalen van andere kinderen die werden mishandeld. Wil je meer verhalen lezen en ook je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.
Vroeger als kind mishandeld
Ben je vroeger als kind mishandeld? Het is heel erg dat dit jou is aangedaan. Je kunt hier ook als volwassene nog veel last van hebben. Maar gelukkig sta je er niet alleen voor.
In de verhalen van anderen die kindermishandeling meemaakten, vind je mogelijk herkenning. Daarnaast is er goede hulp beschikbaar. Ook iemand in vertrouwen nemen over wat je hebt meegemaakt, kan fijn en helpend zijn.
Vind je het lastig om erover te praten, of om professionele hulp te zoeken? Bijvoorbeeld omdat je nog steeds geeft om de persoon die jou heeft mishandeld? Of omdat je je schaamt om het te delen?
Weet dat je je zelf nooit schuldig hoeft te voelen over het delen van wat jou is aangedaan. En dat jij je nergens voor hoeft te schamen. Of het nu om seksueel misbruik gaat, lichamelijk geweld of verwaarlozing. Je hoeft het niet alleen te dragen en je hebt recht op hulp.
Behalve met iemand in je omgeving, kun je ook met een hulpverlener praten. Bijvoorbeeld door (anoniem) met iemand te bellen of chatten. Bovenaan deze pagina vind je de verschillende organisaties die voor jou klaarstaan. Zoals met een luisterend oor of psychische hulp.
Als je lichamelijk mishandeld, bedreigd en/of seksueel misbruikt bent, kun je er ook voor kiezen om aangifte te doen. Of het nu één keer of vaker is gebeurd. Daarnaast heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Verderop op deze pagina lees je hier meer over.
Psychische hulp
Kindermishandeling heeft vaak veel invloed op je lichamelijke en psychische gezondheid. Zo kun je last hebben van angst, stress, onzekerheid of bijvoorbeeld nare herinneringen (PTSS). Of misschien ben je vaak boos, voel je je alleen of ben je depressief.
Dit soort gevolgen van trauma door kindermishandeling komen veel voor, maar er is goede hulp beschikbaar. Je staat er dus niet alleen voor.
Iemand in vertrouwen nemen is een belangrijke eerste stap. Misschien kun je je verhaal kwijt bij een vriend of familielid. Maar er zijn ook verschillende organisaties die jou graag een luisterend oor bieden.
Merk je dat je psychische klachten hebt en wil je bijvoorbeeld leren omgaan met de pijnlijke herinneringen? Er bestaan verschillende therapieën die hierbij kunnen helpen, ook als je vroeger met kindermishandeling te maken hebt gehad.
Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, staat ook Centrum Seksueel Geweld voor je klaar.
Ontdek welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over de gevolgen van kindermishandeling.
Aangifte
Kindermishandeling laat diepe sporen na. Het is slim om hier zo snel mogelijk aangifte van te doen, al kan dit vaak ook later nog.
Aangifte doen
Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Als je seksueel misbruik meemaakt(e), kun je hier ook via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188) aangifte van doen. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.
Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.
Rechten, strafproces en schadevergoeding
Als je te maken hebt met kindermishandeling heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).
Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.
Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.
Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.
Ervaringen van anderen
Bekijk alle verhalenLees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website