Wat te doen bij een vermissing?
Is iemand in je omgeving vermist, zoals je kind, je partner of iemand anders? Dit is vaak heel heftig om mee te maken. Een langdurige vermissing zet zelfs je hele leven op z'n kop.
Het geeft veel onzekerheid, spanning en angst als iemand ineens spoorloos verdwenen is. Mogelijk heb je het gevoel dat niemand echt snapt wat je meemaakt. En ook is het heel begrijpelijk als je veel vragen hebt.
Wat moet en kun je bijvoorbeeld doen als je kind vermist is? Hoe kun je een vermissing opgeven? Wanneer is iemand officieel vermist volgens de politie? En wat als je door een langdurige vermissing psychische klachten hebt?
Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook lees je hier verhalen van anderen die een vermissing meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.
Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Keuzehulp
In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.
Deze organisaties kunnen je helpen met
Anderen die met een vermissing te maken hebben (gehad)
Heb je te maken (gehad) met een vermissing? Dit is een heftige ervaring. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat het met je doet. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.
Verhalen van lotgenoten
Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Mogelijk vind je deze in de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen.
Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die met een vermissing te maken kregen, lees je op het forum van De Kindertelefoon

Lotgenoten ontmoeten
Als er genoeg vraag naar is, start Slachtofferhulp Nederland een online community voor lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.
Wil je zelf je verhaal delen?
Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen waarvan een dierbare vermist is of was. Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem.
Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag ook altijd je verhaal delen met leeftijdsgenoten op het forum van De Kindertelefoon.

Wat kan je doen als iemand vermist wordt?
Het is begrijpelijk dat je in paniek bent als iemand vermist wordt. Weet dat je er niet alleen voor staat. Hieronder lees je per soort vermissing welke acties belangrijk en mogelijk zijn. En wie jou verder kan helpen om de vermiste persoon op te sporen.
Melding doen: iemand als vermist opgeven
Het is slim om zo snel mogelijk een melding te doen, als je denkt dat iemand vermist is.
Is er een kind vermist, of is de vermiste persoon in direct gevaar? Bel dan 112.
Is er geen direct gevaar? Bel dan 0900-8844. Het melden van een vermissing doe je namelijk bij de politie.
Meer over wat je kunt doen bij vermissing, lees je in de brochure van de Rijksoverheid.
Wanneer is iemand vermist?
Iemand is volgens de politie vermist, als:
- het niet normaal is dat iemand plotseling afwezig is in zijn of haar eigen omgeving;
- de plek waar iemand (tijdelijk) woont of logeert onbekend is, en
- het voor de vermiste persoon belangrijk is dat mensen weten waar hij of zij is.
Wat doet de politie bij vermissing?
Na je melding van de vermissing kijkt de politie welke acties nodig zijn. De politie schat in hoe ernstig de situatie is en zal jou daarom veel vragen stellen. Of de vermissing dringend is of niet, bepaalt hoe de politie jou kan helpen.
Is er geen sprake van een dringende vermissing, bijvoorbeeld omdat duidelijk is dat de volwassene vrijwillig is vertrokken? Dan kan de politie je vragen om eerst een vragenlijst in te vullen. De politie doet dit omdat driekwart van de vermiste personen binnen 24 uur gevonden is.
Meer over hoe de politie kan helpen bij vermissing, lees je in de brochure van de Rijksoverheid.
Een vermissing die lang duurt
In de meeste gevallen worden vermiste personen binnen een paar dagen teruggevonden. Maar is dit niet zo, dan kan het voelen als een nachtmerrie die niet ophoudt.
Je vraagt je steeds weer af wat er is gebeurd en waar je dierbare nu kan zijn. De ene keer heb je hoop, de andere keer geef je de hoop weer op. En je kunt blijvende gevoelens hebben van schuld, woede en verdriet.
Psychische hulp
Een vermissing kan je hele leven op z'n kop zetten. Het is dus niet gek als je hierdoor psychische klachten hebt. Kom je er zelf niet uit en/of hebben de klachten veel invloed op je leven? Je staat er niet alleen voor.
Er zijn verschillende behandelingen die jou kunnen helpen, zoals cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Ontdek bovenaan deze pagina meteen welke hulp voor jou beschikbaar is. Of lees meer over therapie bij vermissing op onze website over rouw of op de website van Leven met Vermissing.
Twijfel je nog of je hulp nodig hebt? Doe dan de rouwmeter.
Lastige vragen
Het emotionele proces is al moeilijk genoeg. Maar bij een vermissing die al langer duurt, kun je als achterblijver ook te maken krijgen met verschillende lastige vragen. Zoals:
- Kunnen de verzekeringen van de vermiste persoon worden opgezegd? En zo ja, wanneer en hoe?
- Hoe om te gaan met leningen en andere lopende schulden? (Hypotheek, huur, studiefinanciering, …)
- Moet ik loon van de vermiste aan zijn of haar werkgever terugbetalen?
- Wat te doen bij een verschil van mening tussen de achterblijvers?
Gelukkig zijn er afspraken gemaakt over het regelen van geldzaken en juridische dingen. Deze afspraken maken het makkelijker voor je om dingen geregeld te krijgen.
Wil je meer weten over deze afspraken en hoe je er gebruik van kunt maken? In de brochure van de Rijksoverheid en op de website van Slachtofferhulp Nederland lees je meer informatie. Ook biedt Slachtofferhulp Nederland hulp voor achterblijvers die hier problemen mee hebben.
Ervaringen van anderen
Bekijk alle verhalenLees hier meer over vermissing
Vertel ons wat je vindt van deze website