Wat zijn de oorzaken van huiselijk geweld door de partner?

Jaarlijks zijn er in Nederland een miljoen mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Tussen de 200.000 en 230.000 mensen krijgen te maken met ernstige of herhalende vormen van huiselijk geweld. Het is uiteraard onmogelijk om de oorzaken van huiselijk geweld precies te weten. Desondanks is er veel onderzoek gedaan naar mogelijke verklaringen voor geweld in afhankelijkheidsrelaties. De inzichten uit deze onderzoeken, lees je in dit artikel.

Hulp bij huiselijk geweld

Hoe herken je huiselijk geweld? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? En kun je aangifte doen?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Wat is partnergeweld?

Bij partnergeweld doet iemand waarmee je een relatie hebt jou pijn of diegene behandelt je slecht. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld fysiek doordat iemand je slaat of psychisch doordat iemand je kwetst met woorden, je bang maakt, of je geld afpakt. Partnergeweld kan in elke relatie voorkomen, of je nou 10 jaar getrouwd bent of pas net samen.

Hoe ontstaat partnergeweld: vijf theorieën

De onderstaande theorieën zijn wetenschappelijke verklaringen voor huiselijk geweld. De man speelt hierin vaak de hoofdrol. Ondanks dat vrouwen ook geweldplegers kunnen zijn in een geweldsituatie, is hier minder over bekend. Het doel van de theorieën is om meer zicht te krijgen op de problematiek en hiermee de hulpverlening te verbeteren.

Hulp na huiselijk geweld partner

Heb je te maken met huiselijk geweld en ben je op zoek naar hulp? Ga naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Ken jij iemand die te maken heeft met huiselijk geweld? Of heb je een vermoeden? Ga naar onze pagina over huiselijk geweld, speciaal voor naasten.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website