Aangifte doen van huiselijk geweld

Elke vorm van geweld is heftig om mee te maken. En het kan extra moeilijk en onveilig zijn als dit gebeurt in je bekende omgeving. Heb je te maken (gehad) met huiselijk geweld in de vorm van lichamelijke mishandeling, bedreiging of seksueel misbruik? Dan kun je hier aangifte van doen, of het nu één keer of vaker is gebeurd.

Emotionele of geestelijke mishandeling is nog niet apart strafbaar, maar gaat vaak samen met lichamelijk geweld of seksueel misbruik. Is of was dit bij jou het geval? Dan kun je ook hier aangifte van doen.

Je doet bijvoorbeeld aangifte als het huiselijk geweld doorgaat nadat je er een melding van hebt gemaakt. Omdat je wilt dat de pleger gestraft wordt. Of omdat je je niet meer veilig voelt. Iedereen heeft namelijk recht op veiligheid.

Het is slim om zo snel mogelijk na het huiselijk geweld aangifte te doen, al kan dit vaak ook later nog.

Om aangifte te doen van huiselijk geweld kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Maak(te) je seksueel misbruik mee? Dan kun je hier ook via Centrum Seksueel Geweld aangifte van doen. Hier krijg je als je dat wilt direct ook andere hulp, zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je mag bij het doen van aangifte altijd om hulp en advies vragen bij Slachtofferhulp Nederland. Of aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door huiselijk geweld? Twijfel niet:

Zoek je direct een veilige opvangplek? Bel Veilig Thuis via 0800-2000 of open de chat via hun website.

Waarom aangifte doen van huiselijk geweld?

Elke vorm van geweld is heftig om mee te maken, zeker als het in je bekende omgeving gebeurt. En iedereen heeft recht op veiligheid. Zijn er strafbare feiten gepleegd, zoals lichamelijke mishandeling, bedreiging of seksueel misbruik? Dan sta je in je recht om aangifte te doen van huiselijk geweld.

Heb je bij de politie een melding gedaan van het geweld, maar heeft dit niets geholpen? Door aangifte te doen van huiselijk geweld kan de politie verdere stappen nemen om jou in veiligheid te brengen.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de pleger worden opgepakt en worden gestraft. Ook kan er een huis- of contactverbod worden opgelegd. Zo kun jij je weer veilig voelen in je eigen omgeving.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de pleger tegen meer mensen geweld zal gebruiken. Daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

De persoon die jou dit aandoet is mogelijk strafbaar bezig, wie het ook is. Ook als je denkt dat iemand het eigenlijk niet slecht bedoelt.

Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • Niet weet welke gevolgen aangifte van huiselijk geweld heeft;
  • Niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • Twijfelt of je het wel echt huiselijk geweld kan noemen;
  • Bang bent voor de pleger;
  • Twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • Om de persoon geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een familielid of partner).

De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Zodat je een keuze kunt maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de pleger. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.

Lees meer over het strafproces of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS wat je na aangifte kunt verwachten. Of lees aan welke signalen je mishandeling kunt herkennen.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees meer over huiselijk geweld

Vertel ons wat je vindt van deze website