Hoe kan een ervaringsdeskundige huiselijk geweld mij helpen?

Stel dat je jarenlang in huiselijk geweld leeft, je zo ver van jezelf af bent komen te staan dat je niet meer weet wat je voelt, of denkt. Je eigenlijk niet meer weet wie je bent. Hoe zou een ander je dan kunnen helpen? Iemand die wellicht een fantastisch inlevingsvermogen en een reeks diploma’s op zak heeft, maar het niet heeft meegemaakt? Wellicht kan een ervaringsdeskundige huiselijk geweld hierin uitkomst bieden. Iemand die oprecht weet en voelt wat je meemaakt. Iemand met dezelfde ervaring als jij, maar met een set tools om hiermee om te gaan.

Wat is een ervaringsdeskundige huiselijk geweld?

Een ervaringsdeskundige huiselijk geweld is iemand die zijn eigen ervaring met huiselijk geweld en zijn herstelproces omzet naar hulpverlening aan anderen. De persoonlijke ervaring onderscheidt een ervaringsdeskundige van een hulpverlener die deze ervaring niet heeft. Ervaringsdeskundigen zijn opgeleid in het omzetten van hun persoonlijke ervaring naar passende hulpverlening.

Wat doet een ervaringsdeskundige huiselijk geweld?

Een ervaringsdeskundige huiselijk geweld kan je ondersteunen in het herstelproces, bij je dagelijkse bezigheden, of bij het deelnemen aan het ‘gewone leven’. Een ervaringsdeskundige gaat uit van jouw eigen kracht en biedt hoop door de eigen ervaring met het proces van herstel. Ervaringsdeskundigen zijn hiermee geen vervanging van andere hulpverleners, maar een waardevolle aanvulling hierop.

Het beroep van ervaringsdeskundige zit erg in de lift en de meerwaarde hiervan wordt door steeds meer mensen ingezien. Over hoe ervaringsdeskundigen de hulpverlening verrijken, verscheen in brandpunt+ (krco-ncrv) recentelijk een interessante uitzending.

Hoe kom ik in contact met een ervaringsdeskundige huiselijk geweld?

Steeds meer instanties hebben ervaringsdeskundigen in huis, of bieden lotgenotencontact na huiselijk geweld. Mensen die werkelijk begrijpen wat jij meemaakt en er voor je zijn. Vind snel de weg naar de juiste hulp na huiselijk geweld op Slachtofferwijzer.

Hulp bij huiselijk geweld

Hoe herken je huiselijk geweld? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? En kun je aangifte doen? Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website