Aangifte doen van mishandeling

Elke vorm van mishandeling is heftig om mee te maken. Ben je lichamelijk mishandeld en/of seksueel misbruikt? Dan kun je hier aangifte van doen, of het nu één keer of vaker is gebeurd.

Emotionele of geestelijke mishandeling is nog niet apart strafbaar, maar gaat vaak samen met lichamelijk geweld of seksueel misbruik. Is of was dit bij jou het geval, of maak(te) je alleen lichamelijke mishandeling en/of seksueel misbruik mee? Dan kun je ook hier aangifte van doen.

Je doet bijvoorbeeld aangifte als de mishandeling doorgaat nadat je er een melding van hebt gemaakt. Omdat je wilt dat de dader gestraft wordt. Of omdat je je niet meer veilig voelt. Iedereen heeft namelijk recht op veiligheid.

Het is slim om zo snel mogelijk aangifte te doen na de mishandeling, al kan dit vaak ook later nog.

Om aangifte te doen van mishandeling kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, kun je ook via Centrum Seksueel Geweld aangifte doen. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je mag bij het doen van aangifte altijd om hulp en advies vragen bij Slachtofferhulp Nederland. Of aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door mishandeling? Twijfel niet:

Zoek je direct een veilige opvangplek? Bel Veilig Thuis via 0800-2000 of open de chat via hun website.

Waarom aangifte doen van mishandeling?

Mishandeling is vaak heel heftig om mee te maken. Zijn er strafbare feiten gepleegd, zoals lichamelijke mishandeling en/of seksueel misbruik? Dan sta je in je recht om aangifte te doen van mishandeling. Iedereen heeft namelijk recht op veiligheid.

Heb je bij de politie een melding gedaan van de mishandeling, maar heeft dit niets geholpen? Door aangifte te doen van mishandeling kan de politie verdere stappen nemen om jou in veiligheid te brengen.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de dader worden opgepakt en worden gestraft. Bijvoorbeeld met een huis- of contactverbod. Zo kun jij je weer veilig voelen in je eigen omgeving.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de dader tegen meer mensen geweld zal gebruiken. Daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

De persoon die jou dit aandoet is strafbaar bezig, wie het ook is. Ook als je denkt dat iemand het eigenlijk niet slecht bedoelt.

Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • niet weet welke gevolgen aangifte van mishandeling heeft;
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • twijfelt of je het wel echt mishandeling kan noemen;
  • bang bent voor de dader;
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • nog steeds om de persoon geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een partner).

De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Zodat je een keuze kunt maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de dader. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.

Lees meer over het strafproces of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS hieronder wat je na aangifte kunt verwachten.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees meer artikelen over mishandeling

Vertel ons wat je vindt van deze website