Erica werd gestalkt door haar ex en helpt nu andere slachtoffers

Erica* is moeder van vier kinderen en werkt voor de hulplijn huiselijk geweld ‘Hear My Voice’. Ruim tien jaar werd ze mishandeld door haar partner. Op een dag heeft ze hem, na terugkomst uit het ziekenhuis, het huis uit kunnen krijgen. Vanaf dat moment begon het ernstige stalken.

.

De mishandeling die voorheen binnen de muren van hun woning plaatsvond, verschoof naar de straat. Na jarenlang achtervolgd, lastiggevallen en belaagd te worden, is de ex-partner van Erica veroordeeld. Erica voelt zich iedere dag iets veiliger en kan weer leuke dingen doen met haar kinderen.

Erica vertelt over de lange periode waarin ze gestalkt werd door haar ex-partner: ‘’Toen ik me middenin de situatie bevond, kreeg ik geen hulp en geen luisterend oor. Een luisterend oor was voor mij heel belangrijk, maar er was niemand die naar mij wilde luisteren."

‘’Een luisterend oor was voor mij heel belangrijk.’’

Luisteren zonder oordeel

"Mijn sociale contacten waren verwaterd, doordat mijn partner het mij verbood om met anderen om te gaan. Na een tijdje kwamen mensen niet meer langs of namen de telefoon niet meer op. Toen ik merkte dat ik bij de paar vrienden die ik nog overhad niet meer terechtkon, ben ik in een depressie geraakt. Nu werk ik bij Hear My Voice, omdat ik weet hoe belangrijk het is dat je gehoord wordt. Dat er iemand naar je luistert, zonder oordeel. Ik heb wel eens oordelende opmerkingen gekregen, zoals: 'Maar jij kiest er toch voor om bij hem te blijven?’ of ‘Waarom laat je het zo lang doorgaan?’. Dat soort opmerkingen zijn pijnlijk. Je voelt je dan volkomen onbegrepen."

.
‘’Alleen luisteren, zonder oordeel, is heel veel waard.’’

‘’Nu ben ik in de positie dat ik er kan zijn voor anderen. Bij Hear My Voice ben ik een gesprekspartner. Wat ik vooral doe is goed luisteren; zonder oordeel. Ik krijg hele fijne reacties van slachtoffers. Mensen geven aan dat ze hun verhaal eindelijk écht kwijt konden. Het doet me goed om dat te horen. Dat wat ik zelf niet heb gehad, kan ik nu wel aan anderen geven. Naar iemand luisteren: zo simpel en waardevol kan goede hulp zijn.’’

*De foto en de naam van Erica zijn vanwege privacy niet echt. Wat haar overkomen is, helaas wel.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website