Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met mishandeling?

Heeft iemand in jouw omgeving te maken (gehad) met mishandeling? Jouw steun is voor jouw naaste heel waardevol.

Aan welke signalen kun je mishandeling herkennen? Hoe kun je precies helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is mishandeling?

Als jouw naaste wordt mishandeld, betekent dit dat iemand hem of haar expres lichamelijk of geestelijk beschadigt. Jouw naaste wordt bijvoorbeeld geslagen, seksueel misbruikt, bedreigd, verwaarloosd of elke dag gepest.

Mishandeling komt in verschillende vormen voor, en verschillende mensen krijgen ermee te maken in verschillende situaties. Van kinderen tot ouderen. Jouw naaste kan mishandeld worden door een bekende (huiselijk geweld), maar bijvoorbeeld ook op straat door een onbekend persoon. Soms blijft het bij één keer, soms wordt iemand voor langere tijd mishandeld.

Wat de situatie ook is, mishandeling mag nooit gebeuren. Mishandeld worden kan een angstige en zelfs traumatische ervaring zijn. Het is belangrijk dat jouw naaste de hulp en veiligheid krijgt die hij of zij nodig heeft. Jouw steun kan hierin een grote rol spelen.

Mishandeling is voor anderen niet altijd zichtbaar en komt daarom soms pas laat aan het licht. Lees meer over de signalen waar je mishandeling aan zou kunnen herkennen.

Wat te doen bij een vermoeden?

Een vermoeden van mishandeling moet altijd serieus worden genomen. Heb jij het vermoeden dat jouw naaste mishandeld wordt? Kijk niet weg, maar geef hem of haar extra aandacht. Geef aan dat je er altijd bent als hij of zij met jou wil praten.

Houd er rekening mee dat jouw naaste het zelf mogelijk niet herkent of ervaart als mishandeling. Of dat hij of zij uit angst of schaamte liever niets vertelt.

Gaat het om huiselijk geweld? Je mag altijd contact opnemen met het advies- en meldpunt Veilig Thuis. Via 0800-2000 of via de chat op hun website. Ook als je twijfelt.

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over wat je kunt doen bij een vermoeden van huiselijk geweld. En meer over de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om mishandeling mee te maken? En wat is voor jou goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Wat te doen bij direct gevaar?

Is jouw naaste in direct gevaar? Je kunt de politie bellen (0900-8844) of samen naar het politiebureau gaan. De politie kan zorgen voor verdere hulp en veiligheid.

Is de situatie thuis onveilig? Laat jouw naaste dan niet naar huis gaan.

Vluchttas

Als jouw naaste toch naar de onveilige situatie teruggaat, kun je adviseren om een vluchttas klaar te maken. Met daarin belangrijke spullen zoals geld, kleding en persoonlijke papieren (paspoort, ID-kaart). Het is ook handig om een lijst te maken met belangrijke telefoonnummers. Denk aan het telefoonnummer van de politie, van jou als vertrouwenspersoon, van school of van professionele organisaties die kunnen helpen.

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website