Fleur maakte online en offline seksueel misbruik mee en weet nu dat het nooit je eigen schuld is

Wanneer je (online) seksueel misbruik meemaakt kan je veel last hebben van schaamte- en schuldgevoelens. Deze gevoelens kunnen erger worden door victim blaming. Fleur deelt haar verhaal op Slachtofferwijzer en op jongerenplatform WTFFF.nl om te laten zien dat (online) seksueel misbruik nooit jouw schuld is. Ook vertelt ze wat haar helpt om het seksueel misbruik te verwerken.

Fleur maakte online en offline seksueel misbruik mee en weet nu dat het nooit je eigen schuld is.

Fleur kreeg al op jonge leeftijd te maken met online seksueel misbruik. Als kind was ze zich er niet van bewust dat het niet oké was wat er gebeurde. Ze werd steeds weer verteld dat ze het zelf wilde, wat haar schuldgevoel versterkte. En omdat ze het misbruik met niemand durfde te bespreken, leefde ze voor haar gevoel in twee verschillende werelden.

Pas jaren later begreep ze dat ze met online seksueel misbruik te maken had. En wat dit precies inhield. Had ze dit eerder beseft, dan had ze ook eerder hulp gezocht. Gelukkig kreeg ze die hulp later wel, en weet ze inmiddels dat haar schuldgevoel niet klopt.

Fleur: “Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik het zelf heb opgezocht. De daders zorgen er ook voor dat je dit gevoel krijgt. Pas sinds een paar jaar besef ik dat het niet mijn schuld is. Het is zo belangrijk dat andere slachtoffers dit ook begrijpen.”

"Pas sinds een paar jaar besef ik dat het niet mijn schuld is."

Hulp durven toelaten

“Ik heb nu goede en slechte dagen. Maar als ik zie waar ik vandaan kom, dan heb ik veel achter me kunnen laten. Het is een lange weg geweest. Ik heb in veel crisiscentra gezeten en veel therapie gehad.”

“Een belangrijke verandering kwam voor mij toen mijn opa overleed. Door mijn verdriet opende ik, liet ik mensen toe en zag ik dat ook ik anderen kon steunen. Hulp durven toelaten en beseffen dat je niet schuldig bent, is zo ontzettend belangrijk.”

Platform WTFFF!?

“Op dit moment voel ik me ook sterker door op het platform WTFFF!? open te vertellen over het seksueel misbruik. Eerst onder de naam Roos, maar ik durf steeds meer als Fleur naar buiten te komen met mijn verhaal.”

“Ik hoop dat mijn verhaal anderen de kracht geeft om ook open te zijn. Om te durven zeggen: ‘er wordt mij iets aangedaan en ik kan er niet alleen uitkomen.’ Dat is een belangrijke eerste stap om los te komen van misbruik.”

.

Je hoeft het niet alleen te doen

“Als je de mogelijkheid voelt om het aan iemand te vertellen, doe dit dan. Je hoeft niet alles te vertellen, maar dan weet die persoon iets. Zodra je iets over je eigen gevoel kwijt kunt bij iemand die je vertrouwt, geeft dat opluchting. Het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen.”

“Als naaste is het belangrijk dat je er gewoon bent. Probeer niet te veel door te vragen, dwing iemand niet, want dan gaat iemand op slot. Laat weten hoe dapper je het vindt dat die persoon hierover vertelt en zeg dat je er voor die persoon bent.”

“Ik ben begonnen met het opschrijven van mijn verhaal, in delen. Schrijven was voor mij de eerste belangrijke stap naar openheid.”

Lees het volledige verhaal van Fleur

Lees het verhaal dat Fleur deelde voor WTFFF!?, de website van Fonds Slachtofferhulp voor jongeren over online seksueel misbruik.

‘’Je groeit ermee op, je gaat erin mee. Ik kon er niet uit.’’

Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenoten en kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.

Verhalen van anderen

Bekijk alle verhalen

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website