Jeffrey werd seksueel misbruikt door een stel en besefte pas later dat hij slachtoffer was
Als je seksueel misbruik meemaakt(e), kan het lang duren voordat je doorhebt dat jou iets wordt of werd aangedaan. Bijvoorbeeld omdat de pleger een bekende is, of omdat je lichamelijk opgewonden raakt(e) op het moment van misbruik. Ook Jeffrey kan hierover meepraten. Hij schreef een boek over zijn ervaring met seksueel misbruik door een stel, en deelt zijn verhaal op Slachtofferwijzer.
Jeffrey: “Op mijn zestiende deed ik veel aan kunstschaatsen, ik stond dertien uur per week op het ijs. Omdat ik vaak naar de ijsbaan moest, waren mijn ouders hier ook regelmatig. Eén van de trainers had een goede klik met veel ouders en raakte ook bevriend met mijn moeder. Zo ontstond er ook buiten de ijsbaan contact.”
“Deze trainer stuurde mij op een gegeven moment een berichtje met de vraag of ik op jongens viel. Toen dat berichtje binnenkwam, vond ik dat eerst best fijn. Ik had niet heel veel vrienden op school en zeker niet iemand om dit mee te bespreken. Ik durfde dan ook terug te appen dat ik inderdaad dacht dat ik op jongens viel.”
“Daarop volgde de vraag of ik langs wilde komen bij hem en zijn partner. Zodat we het erover konden hebben en leuke dingen konden doen. Ze brachten het idee op om daar een weekend van te maken, ik zou mogen blijven slapen. Ik kende ze goed, mijn ouders kenden ze ook, dus het voelde vertrouwd.”
Verlamming, verwarring en manipulatie
Jeffrey besloot op het aanbod in te gaan en ging naar hen toe. Wat begon als een gezellige avond, eindigde in een verwarrende ochtend.
Jeffrey: “Aan het einde van de avond gingen we een film kijken op hun bed en ben ik in slaap gevallen. De volgende ochtend was het gelijk foute boel. De hand van de partner van mijn trainer zat in mijn broek en mijn hele lichaam sloeg letterlijk op tilt. Ik snapte niet wat er gebeurde en wat zijn bedoeling was.”
“Mijn gevoelens gingen duizenden kanten op en ik dacht aan een miljoen dingen tegelijk. Ik voelde me verlamd en koortsig, alsof er een storm door mijn lichaam raasde. En raakte er ook van in de war dat mijn lichaam reageerde op de aanrakingen die ik kreeg.”
“Nadat het was gebeurd, vertelden ze me dat dit is wat vrienden doen. En ze zeiden dat het fijn was geweest, terwijl ik daar zelf nog helemaal niet over uit was.”
Na de eerste seksuele handelingen werd de situatie alleen maar ingewikkelder. Jeffrey: “Toen begon de manipulatie: ze zeiden dat ze van me hielden, mij leuk vonden en verliefd op me waren. Ze speelden met mijn gevoel en daardoor begon ik zelf niet meer te begrijpen wat ik nu eigenlijk voelde.”
“Ze wisten zich ook op veel verschillende manieren in mijn leven en dat van mijn ouders te mengen. Soms stonden ze gewoon ineens voor de deur, en ik moest zelfs stage bij ze lopen. Wat ik ook zei, deed of vroeg: het lukte ze om het misbruik door te zetten. Ze hielden me in de houdgreep en ik zag geen enkele mogelijkheid om van ze los te komen.”
“Het heeft bij elkaar een jaar lang geduurd. Maar toen het lichamelijke misbruik eindelijk stopte, ging het in mijn hoofd nog jaren door. Ze hebben een enorme stempel op me gedrukt, op wie ik ben en hoe ik over dingen denk. Ik ben mezelf kwijtgeraakt.”
Eenzaam zoekend naar (h)erkenning
Jeffrey vertelt verder: “In het begin begreep ik niet hoe het zat. Ik zocht naar antwoorden, naar erkenning en herkenning voor wat er gebeurd was. En voelde me in dit alles heel alleen. Ik durfde mijn ouders er niet over te vertellen, bang dat ze boos zouden worden en het niet zouden begrijpen.”
“Zes jaar later las ik een krantenartikel over seksueel misbruik”, herinnert hij zich. “Toen ik dat verhaal las, begreep ik opeens dat wat ik had meegemaakt ook seksueel misbruik was. Dat ik daar slachtoffer van was. Ik voelde toen pas dat het helemaal niet goed zat en dat ik het aan mijn ouders moest vertellen.”
“Later zeiden hulpverleners en de politie ook dat het om seksueel misbruik ging. Dat was wel een klap. Ik dacht al die tijd dat het om een verwarrende vriendschap ging. En ik vond het heel erg moeilijk om toe te moeten geven dat het iets veel ergers was.”
Schrijven als verwerking
Voor veel mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, helpt het om hun verhaal op te schrijven. Ook voor Jeffrey was het schrijven een belangrijk proces in zijn herstel.
Jeffrey: “In het begin was het schrijven echt heel zwaar. Het was voor mij een manier om alles te verwerken. Ik wilde van mijn flashbacks en triggers af, en wilde weten waarom ik me zo voelde. Dus schreef ik al mijn gevoelens op papier.”
“Het hielp me tegelijkertijd om me beter te voelen. Want door het schrijven kwam ook het praten, en daardoor brak ik het vervelende geheim open. Bovendien hoopte ik dat mijn ouders me beter zouden kunnen begrijpen door mijn verhaal te lezen. En dat ik me daardoor ook minder alleen en beter begrepen zou gaan voelen.”
Uitleg, voorbeelden en hulp
Het schrijven was het begin van Jeffreys boek ‘Liegen zul je’, dat hij in 2023 uitbracht. Hierin vertelt hij eerlijk over alle gebeurtenissen, en hoe het seksueel misbruik stapje voor stapje heeft kunnen gebeuren. Jeffrey: “Ik heb mijn zoektocht naar antwoorden, erkenning en herkenning hierin zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Zodat mensen die het niet hebben meegemaakt, ook kunnen begrijpen hoe die eenzaamheid werkt.”
“Vroeger had ik geen idee hoe seksueel misbruik er (ook) uit kon zien en hoe je ermee kon omgaan. Ik denk dat het me erg had kunnen helpen als hier voorbeelden van waren geweest. Daarom hoop ik vooral ook lotgenoten te helpen met mijn boek, door deze voorbeelden hierin te delen. Sinds het verschijnen ervan ontvang ik veel berichten van mensen die zeggen nu pas te beseffen ook slachtoffer te zijn.”
“Ik vind het echt heel fijn dat mijn boek een gesprek op gang helpt. Daar heb ik het uiteindelijk allemaal voor gedaan, en daar wil ik me voor blijven inzetten. Als je weet waar je mee te maken hebt, kun je ook sneller hulp krijgen, bijvoorbeeld van Centrum Seksueel Geweld. En als er toch tijd overheen gaat: dit soort organisaties staan ook jaren na seksueel misbruik nog voor je klaar.”
Het boek van Jeffrey
Het boek van Jeffrey is te koop via alle (online) boekwinkels en is ook beschikbaar als luisterboek.
Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenoten en kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.
Verhalen van anderen
Bekijk alle verhalenVertel ons wat je vindt van deze website