Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld
Als je seksueel geweld meemaakt(e), kun je in de war zijn. En denken dat het je eigen schuld is, bijvoorbeeld door victim blaming. Maddy herkent dit, nadat ze twee jaar een relatie had met iemand die haar lichamelijk, emotioneel, psychisch en seksueel mishandelde. Op Slachtofferwijzer deelt ze haar verhaal en vertelt ze wat haar heeft geholpen om alle gebeurtenissen te verwerken.
In het leven van Maddy zijn er verschillende dingen gebeurd die voor trauma hebben gezorgd. Het begon al toen ze heel klein was, in groep 3.
Maddy legt uit: “Mijn hele basisschoolperiode ben ik heel erg gepest door een groepje kinderen uit mijn klas. Soms werd het ook lichamelijk. Met een deel van deze kinderen was ik zelfs bevriend, maar ze manipuleerden mij.”
“Ik heb hier eigenlijk nooit hulp voor gehad en ben er op mijn eigen manier mee omgegaan. Maar dat komt vooral omdat ik toen nog helemaal niet besefte dat wat zij deden echt niet normaal was. Ik kon er voor mijn gevoel daarom ook weinig aan doen, en legde de fout eerder bij mezelf. Daarom praatte ik er toen ook bijna niet over, zelfs niet met mijn ouders.”
Mijn eigen schuld
Maddy: “Het gevoel dat het mijn eigen schuld was, kwam later in een andere situatie ook terug. Toen ik een relatie kreeg met iemand die mij lichamelijk, psychisch, emotioneel en seksueel zwaar mishandelde. Dit hield twee jaar aan. En al die tijd liet hij mij geloven dat ik het aan mezelf te danken had en het verdiende.”
“Ook hield hij me weg van vrienden en familie, waardoor niemand me kon vertellen dat zijn gedrag niet oké was. Hij liet me ook geloven dat de mensen om mij heen niet oké waren. En hij vertelde vrienden van me negatieve dingen over mij, waardoor steeds meer mensen me in de steek lieten. Op een gegeven moment heb je dan niemand meer.”
Niet meer alleen
Maddy vertelt verder: “Pas jaren later kwam hier verandering in, toen ik aan een nieuwe studie begon. Ik liep in die tijd regelmatig met een klasgenoot naar het station en zij had ook slechte relaties gehad. Heel af en toe vertelde ik aan haar hoe het met mij ging en hoe slecht ik me voelde. Zij vertelde toen dat als het ooit uit zou gaan, ik bij haar kon aankloppen.”
“Dat was het moment waarop ik er ineens niet meer alleen voor stond. Ik wist dat als het uit zou gaan met mijn ex, ik een plek had om naartoe te gaan. Dat gaf hoop en kracht.”
“Maar echt toegeven en accepteren dat het niet goed ging en dat er iets ergs gebeurde, kostte tijd. Het was allemaal heel erg traumatisch, dus eerst stopte ik het nog weg. Maar uiteindelijk heb ik de relatie beëindigd. Pas een aantal maanden hierna drong tot me door hoe slecht mijn situatie al die tijd geweest was.”
EMDR-therapie
Maddy: “Twee jaar nadat ik ben weggegaan bij mijn ex, heb ik voor het eerst traumatherapie gehad. Nadat ik de diagnose PTSS kreeg, begonnen we met EMDR-therapie. Dit heeft mij heel erg goed geholpen om het deel te verwerken waar geweld bij kwam kijken.”
“Tijdens EMDR beleef je de traumatische gebeurtenissen opnieuw. Ondertussen moet je een lichtje volgen en heb je geluidjes en trillingen in je handen. Doordat al die dingen tegelijk gebeuren, wordt de herinnering aan het trauma minder heftig.”
“Ik vond de sessies wel heel erg zwaar. Het lastige is ook dat je als slachtoffer toch zelf weer door de stress heen moet om beter te worden. Maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan, want ik vind het belangrijk om aan mezelf te werken. En om mentaal sterker te worden.”
Lief voor jezelf zijn
Nu, jaren later, volgt Maddy nog steeds therapie. Op een manier die voor haar goed voelt en goed in haar leven past.
Ze vertelt: “Ik krijg nu schematherapie, en daarnaast praat ik met een psycholoog. Tijdens de therapie komt er heel veel los. Het is dan fijn dat ik hier met iemand over kan praten.”
“Ook heb ik speciaal gezocht naar een psycholoog en therapie in de buurt van mijn huis. Hierna ben ik namelijk vaak heel erg moe en heel emotioneel. Het is dan echt niet prettig als ik nog een heel stuk moet reizen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Schematherapie is 20 minuutjes fietsen, en het is fijn dat ik op de terugweg even alles eruit kan fietsen.”
“Na therapie zorg ik ook altijd voor een lege agenda, zodat ik echt even tijd voor mezelf heb. Soms ga ik zelfs lekker in bed liggen, bijvoorbeeld met warme chocolademelk en een slechte film. Als dat is wat ik nodig heb, dan doe ik het. Na therapie moet je gewoon echt voor jezelf zorgen en een beetje lief voor jezelf zijn.”
Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenotenen kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.
Verhalen van anderen
Bekijk alle verhalenVertel ons wat je vindt van deze website