Mandy is misbruikt en nu directeur van stichting Wij zijn M

Als je seksueel misbruikt wordt door een bekende, kun je ook bang zijn om hem of haar te verliezen. Hoe dubbel dit ook is. Mandy herkent dit gevoel van toen ze als klein meisje seksueel misbruikt werd door haar opa. Ze deelt haar verhaal op Slachtofferwijzer.

Mandy

Van haar achtste tot en met haar veertiende jaar is Mandy seksueel misbruikt door haar opa. Al die tijd heeft ze hier niemand over durven vertellen.

Mandy: “Mijn opa en ik hadden een geheim. Een geheim dat alleen wij twee wisten en dat nooit uit mocht komen. Hij zei dat ik naar de gevangenis zou gaan als ik zou gaan praten.”

“Naast het monster dat hij was, was hij ook mijn beste vriend.”

“Ik heb heel lang gedacht dat het mijn schuld was. Ook was ik bang dat ik niet geloofd zou worden. En ergens was ik bang om opa te verliezen. Want naast het monster dat hij was, was hij ook mijn beste vriend.”

Schaamte en schuldgevoel

Mandy vertelt verder: “Toen het bekend werd, stopte het misbruik. Maar mentaal en lichamelijk had het nog jaren invloed op mijn leven. Ik schaamde me voor mijn hele 'zijn'.”

“Inmiddels weet ik dat het niet mijn schuld was. Maar toch kan het me in nachtmerries soms nog overvallen wat het met me doet.”

Dichterbij kijken

Mandy richtte de stichting Wij zijn M op. Onder andere om de samenleving en professionals meer kennis te geven over seksueel misbruik. En om zo seksueel misbruik waar mogelijk te voorkomen.

Mandy: “Helaas zijn we met zovelen. Het gebeurt veel vaker dan we denken. En veel vaker in een ‘vertrouwde’ omgeving, dan door een vreemde op straat.”

“Als kind word je vaak gewaarschuwd voor de enge man in de bosjes. Maar ik wist niet dat het ook dicht bij huis kon gebeuren.”

“Als kind word je vaak gewaarschuwd voor de enge man in de bosjes. Maar ik wist zelf bijvoorbeeld niet dat het ook dicht bij huis kon gebeuren. Daarom is het belangrijk dat iedereen dichterbij durft te kijken dan we nu doen.”

Taboe doorbreken

Met de stichting Wij zijn M wil Mandy ook het taboe doorbreken en lotgenoten helpen.

“Ik herken het gevoel dat je je door seksueel misbruik raar en vies kunt voelen. En ik herken de schaamte en het schuldgevoel. Deze gevoelens wil ik bij lotgenoten wegnemen. Door mijn verhaal te delen, en hen te laten zien dat je er krachtig uit kan komen.”

“De ‘M’ in ‘Wij zijn M’ staat namelijk niet alleen voor misbruikt. We zijn ook moedig, we waren machteloos, en we mogen niet vergeten hoe mooi we zijn als mens. En ‘Wij’ staat voor het feit dat jij er niet alleen voor staat.”

“Wat ik wil meegeven is: het is nooit jouw schuld en je hoeft je nergens voor te schamen. Jij bent niet degene die het misbruik heeft veroorzaakt. Zodra je dat gelooft, durf je jezelf al wat mooier te vinden.”

“Het is nooit jouw schuld en je hoeft je nergens voor te schamen.”

Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenoten en kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website