Wat te doen bij mishandeling?

Mishandeling laat diepe sporen na. Je kunt je er onveilig, bang, verdrietig, somber en/of alleen door voelen. En ook jaren later kun je er nog last van hebben, bijvoorbeeld als je als kind mishandeld bent.

Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om het aan iemand te vertellen. Of dat je niet goed weet wie jou kan helpen. En misschien twijfel je of je het wel mishandeling kunt noemen.

Hoe herken je mishandeling? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? En kun je er aangifte van doen?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook lees je verhalen van anderen die mishandeling meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Meneer Hoogmoed werd in zijn scootmobiel aangevallen op straat en durft nu weer naar buiten.
Meneer Hoogmoed werd in zijn scootmobiel aangevallen op straat en durft nu weer naar buiten.

Meneer Hoogmoed werd in zijn scootmobiel aangevallen op straat en durft nu weer naar buiten

Lees het verhaal van Meneer Hoogmoed

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die mishandeling meemaakten

Mishandeling kan diepe sporen nalaten. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je meemaakt(e). Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland. Ook op de website van Fier lees je meerdere verhalen waar je je misschien in herkent.

Ben je jonger dan 18 jaar? Op de website van Het Klokhuis lees je verhalen van andere kinderen die werden mishandeld. Meer verhalen lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die mishandeld zijn. Als je wilt, kun je jouw verhaal (anoniem) delen op Slachtofferwijzer.

Ben je jonger dan 18 jaar? Als je het fijn vindt, kun je je verhaal delen met leeftijdsgenoten op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Lotgenotencontact | Slachtofferwijzer.nl

Mishandeling herkennen

Mishandeld worden, betekent dat iemand je lichamelijk of geestelijk beschadigt.

Mishandeling komt in verschillende vormen voor, en verschillende mensen krijgen ermee te maken in verschillende situaties. Van kinderen tot ouderen. Je kunt mishandeld worden door een bekende (huiselijk geweld), maar bijvoorbeeld ook op straat door een onbekend persoon. Soms blijft het bij één keer, soms word je voor langere tijd mishandeld.

Wat je situatie ook is, mishandeling mag nooit gebeuren en je hebt recht op hulp en veiligheid.

Mishandeling is niet altijd zichtbaar voor anderen en komt daarom soms pas laat aan het licht. Er wordt ook niet altijd melding of aangifte gedaan, terwijl dit wel nodig is.

Wat kan je doen?

Word je mishandeld, of heb je dit in het verleden meegemaakt? Het is verschrikkelijk dat dit jou is aangedaan. Ook als je vroeger als kind bent mishandeld, kun je er op latere leeftijd nog veel last van hebben. Gelukkig sta je er nooit alleen voor.

Veilige opvangplek, psychische hulp en advies

Mishandeling heeft vaak veel invloed op je lichamelijke en psychische gezondheid. Je kunt last hebben van angst, stress, onzekerheid of bijvoorbeeld PTSS. Herken je dit? Je staat er niet alleen voor.

Iemand in vertrouwen nemen is een belangrijke eerste stap. Misschien kun je je verhaal kwijt bij familie of vrienden en/of kun je hier tijdelijk onderdak vinden. Maar er zijn ook verschillende organisaties die jou kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een luisterend oor, advies of een veilige opvangplek.

Merk je dat je psychische klachten hebt zoals angst, stress of somberheid? Er bestaan verschillende therapieën die hierbij kunnen helpen. Ook als je vroeger met mishandeling te maken hebt gehad.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Zoek naar een veilige opvangplek in de buurt via de website van Opvangatlas. Of lees meer over de gevolgen van psychische mishandeling.

PTSS | Slachtofferwijzer.nl

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met mishandeling heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

Mishandeling kan diepe sporen nalaten. Is er iets strafbaars gebeurd? Dan kun je ervoor kiezen om aangifte te doen. Ook mag je van mishandeling altijd een melding doen.

Aangifte doen

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Als je seksueel misbruik meemaakt(e), kun je hier ook aangifte van doen via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188). Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melden

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding van mishandeling? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Daarnaast kun je mishandeling anoniem of onder je eigen naam melden bij Veilig Thuis (0800-2000).

Lees verder over mishandeling

Vertel ons wat je vindt van deze website