Date rape: wat is het en hoe kan je het voorkomen? 

Er is veel veranderd in de wereld van (online) daten en dat brengt helaas ook gevaren met zich mee. Een van die gevaren is date rape. In dit artikel leggen wij je onder andere uit wat date rape is en wat je kan doen als je hier slachtoffer van bent.

Wat is een date rape? 

Als iemand seksueel wordt misbruikt tijdens een date, noemen we dat date rape. Hiermee bedoelen we dus seks zonder toestemming. Dit kan gebeuren tussen mensen die elkaar net hebben ontmoet of tussen mensen die al een tijdje aan het daten zijn. Ben jij hier slachtoffer van? Weet dat het niet jouw schuld is en dat je er niet alleen voor staat.

Hoe vaak komt een date rape voor? 

Het is moeilijk om in te schatten hoeveel mensen er precies slachtoffer worden van date rape. Veel slachtoffers maken namelijk geen melding, omdat ze zich samen of angstig voelen. Het feit dat ze de pleger kennen maakt het nog moeilijker om hier over te praten. Uit onderzoek blijkt wel dat date rape vaker voorkomt dan we denken.

Wat te doen bij verkrachting of aanranding?

Wat als je er met iemand over wil praten? Wat zijn de gevolgen van verkrachting of aanranding? Wanneer ben je eigenlijk verkracht of aangerand? En kun je aangifte doen, als je dat zou willen? Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Hoe kan je veilig (online) daten? 

Veilig daten, zowel online als offline, is heel belangrijk om jezelf te beschermen tegen mogelijk gevaar. Hier zijn enkele dingen waar je rekening mee kan houden.

Wat doen als je slachtoffer bent

Wat je situatie ook is, weet dat je er niet alleen voor staat. Als jij slachtoffer bent van date rape kan je de volgende dingen doen:

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website