Wat betekent seksuele uitbuiting?

Seksuele uitbuiting is een afschuwelijke vorm van misbruik waarbij slachtoffers tegen hun wil in seksuele handelingen moeten verrichten. In dit artikel vertellen wij je meer over wat seksuele uitbuiting is, hoe dit herkent, welke vormen van seksuele uitbuiting er zijn en welke straffen.

Betekenis seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting is een heel erg misdrijf. Slachtoffers worden gemanipuleerd en gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren tegen hun wil. Denk aan gedwongen sekswerk, pornografie, seksslavernij of andere vormen van uitbuitingen. Slachtoffers worden gelokt met valse beloften, zoals een beter leven of een goede baan. Vervolgens belanden ze in een situatie waarin ze worden uitgebuit. Slachtoffers van seksuele uitbuiting zijn vaak kwetsbare personen zoals vrouwen, kinderen of mensen met een lager inkomen.

Wat te doen bij seksueel geweld?

Ben je slachtoffer van seksueel geweld? Je staat er niet alleen voor. Op deze pagina vind je een overzicht met doorverwijzingen naar organisaties die jou kunnen helpen. Zij staan voor je klaar en bieden allerlei verschillende soorten hulp en begeleiding.

Lees verder

Hoe vaak komt seksuele uitbuiting in Nederland voor?

Ook in Nederland is seksuele uitbuiting een probleem, maar hoeveel mensen hier precies slachtoffer van zijn weten we niet. Dat komt omdat veel slachtoffers geen melding (durven te) maken, vanwege angst, schaamte of de kans op bedreigingen door de dader.

Hoe herken je uitbuiting?

Het (op tijd) herkennen van seksuele uitbuiting kan slachtoffers voorkomen en helpen. Hieronder vind je enkele dingen die kunnen wijzen op seksuele uitbuiting:

Welke straf voor seksuele uitbuiting?

In Nederland is seksuele uitbuiting een ernstig misdrijf, hierop volgen dan ook hoge straffen. Daders krijgen vaak een gevangenisstraf en/of hoge boete. De lengte en hoogte hiervan wordt bepaald door de ernst van het misdrijf. Daarnaast moeten plegers vaak schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Hiermee wordt gerechtigheid geboden aan slachtoffers, na alle vreselijke dingen die hen zijn overkomen. 

Vormen van uitbuiting

Naast seksuele uitbuiting zijn er ook andere vormen van uitbuiting, zoals:

Vertel ons wat je vindt van deze website