Wat te doen na een verkeersongeval?

Verkeersongeval

Een verkeersongeval is heftig om mee te maken. Niet alleen op het moment zelf, maar ook daarna komt er veel op je af.

Hoe accepteer je het als een dierbare in het verkeer is verongelukt? Of als je na een ongeval lichamelijke schade houdt? Welke schade krijg je vergoed? En wat als je het verkeersongeval in gedachten steeds opnieuw beleeft?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die een verkeersongeval meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Fleur van der Bij verloor haar zusje door een verkeersongeval.
Fleur van der Bij verloor haar zusje door een verkeersongeval.

Fleur verloor haar zusje door een verkeersongeval

Lees het verhaal van Fleur

Wat kan je doen?

Als je een verkeersongeval hebt meegemaakt, komt er veel op je af.

Moet je jezelf lichamelijk laten onderzoeken bij de huisarts? Waar kun je aankloppen voor dagelijkse hulp, zoals vervoer of verpleging? Moet je bonnetjes bewaren van kosten die je door het verkeersongeval hebt gemaakt? En hoe zit het met werk en inkomen?

Hieronder vind je antwoord op dit soort vragen.

Ben je nabestaande van een verkeersslachtoffer?

Wat erg dat je iemand hebt verloren door een verkeersongeval. Dit is heel heftig om mee te maken en kan zelfs traumatisch zijn. Bij een plotseling verlies is het rouwproces nog moeilijker.

Heeft een ander schuld aan het ongeval? Dan kun je daarnaast ook last hebben van gevoelens van boosheid of wraak.

Hulp, advies of een luisterend oor

Rouwen doet iedereen op een eigen manier en hier staat geen tijd voor. De meeste mensen leren uiteindelijk met het verlies te leven. Maar soms is rouwen extra moeilijk en leidt het tot klachten. Het Landelijk Steunpunt Verlies biedt hulp en advies bij rouw.

Vind je het fijn om over het verlies te praten? Dit kan anoniem via de Rouwchat.

Rouwmeter

Soms loop je vast in je rouwproces. En krijg je te maken met complexe (blijvende) rouwklachten.

Is het 12 maanden geleden dat jouw dierbare overleed? En herken je één of meer van de volgende klachten?

  • Het gevoel dat het leven geen betekenis meer heeft
  • Aan niets anders kunnen denken dan aan het verlies
  • Extreme boosheid of angst
  • PTSS
  • Depressieve gevoelens

Aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Twijfel je nog of het handig of nodig is om hulp te vinden bij je rouwklachten? Bekijk dan eerst de rouwmeter via onze website over rouw. Op deze website kun je ook meer lezen over rouw na een verkeersongeval en over complexe rouw.

Doe de rouwmeter
Rouwen hoe doe je dat?

Online therapie

Voor nabestaanden van verkeersslachtoffers wordt er op dit moment vanuit ons project TrafVic een online therapievorm ontwikkeld. Om rouwklachten te kunnen behandelen zoals PTSS of niet kunnen slapen. Op onze website lees je meer over het project TrafVic.

Kind verloren

Ben je door het verkeersongeval een kind verloren? Dan kun je je heel eenzaam en onbegrepen voelen. De Vereniging Ouders van een Overleden Kind biedt steun en brengt mensen bij elkaar die hetzelfde hebben meegemaakt. Je staat er niet alleen voor.

Heb je als ouder of verzorger te maken met een kind dat iemand is verloren door een verkeersongeval? Op onze website over rouw lees je hoe je kinderen in rouw kunt steunen.

Meer weten over schadevergoeding

Hoe werkt een schadeformulier? Wat krijg je vergoed bij schade aan het voertuig? En wat als je door het verkeersongeval lichamelijke of geestelijke schade hebt? Heb je dan ook recht op vergoeding?

Lees meer over schadevergoeding van lichamelijke of geestelijke schade. Of ontdek ons stappenplan en tips voor het invullen van een schadeformulier.

Letselschade

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Anderen die een verkeersongeval meemaakten

Maakte jij een verkeersongeval mee, of ben je nabestaande van iemand die in het verkeer is omgekomen? Wat erg dat je dit meemaakt(e). Je bent niet alleen, maar je kunt je in deze situatie wel alleen of onbegrepen voelen. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Nog meer verhalen lezen van anderen die een verkeersongeval meemaakten?

  • Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. 
  • Lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online communities van Slachtofferhulp Nederland. 
  • Ben je jonger dan 18 jaar en heb je een verkeerongeval meegemaakt? Verhalen van leeftijdsgenoten zijn te vinden op het forum van De Kindertelefoon. 

Jonger dan 18 jaar

Heb je als kind of jongere een verkeersongeval meegemaakt? Dat is een heftige gebeurtenis. Weet dat je er niet alleen voor staat. En dat er volwassenen en leeftijdsgenoten zijn die jou graag helpen of naar je luisteren.

Meer artikelen over verkeersongevallen

Vertel ons wat je vindt van deze website