Hoe help ik iemand na een verkeersongeval?

Maakte iemand in je omgeving een verkeersongeval mee? Of ken je een nabestaande van iemand die hierdoor is overleden? Jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.

Wat kun je precies doen om jouw naaste te helpen? Wat kun je beter niet zeggen of doen? En welke hulporganisaties zijn er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt helpen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Gevolgen kunnen groot zijn

Bij een verkeersongeval kunnen verschillende weggebruikers betrokken zijn. Denk aan voetgangers, fietsers en/of bestuurders van bijvoorbeeld auto's, vrachtwagens of motoren. Zij kunnen hierbij gewond raken, maar ook overlijden.

De gevolgen voor slachtoffers en voor nabestaanden kunnen heel groot zijn. Het is in zo'n geval fijn als hij of zij sociale steun ervaart vanuit de omgeving.

Helaas komen dit soort ongevallen vaak voor. Op deze pagina op Slachtofferwijzer lees je meer over de feiten en cijfers van verkeersongevallen in Nederland.

Goed om te weten bij iemand die een verkeersongeval meemaakte

Wat betekent het voor jouw naaste om een verkeersongeval te hebben meegemaakt? En welke gevolgen kan het hebben?

Goed om te weten bij iemand die door een verkeersongeluk een dierbare verloor

Wat betekent het voor jouw naaste om een dierbare te zijn verloren door een verkeersongeval? En welke gevolgen kan het hebben?

Hoe kun je een slachtoffer of nabestaande helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Extra tips voor hulp aan nabestaanden

Als naaste kun jij het verdriet van de nabestaande(n) niet wegnemen. Het kan hierdoor nog lastiger voelen om iemand te helpen. De tips hierboven geven al een goede richting. Met de extra tips hieronder weet je zeker dat je nabestaanden de juiste steun biedt.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Wat helpt nabestaanden nog meer niet?

Naast wat hierboven al genoemd is, is het volgende voor nabestaanden ook niet helpend.

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel en de verwerking. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Meer artikelen over verkeersongevallen

Vertel ons wat je vindt van deze website