Veilig in het verkeer tijdens de storm: 6 tips

Het komt regelmatig voor, een weeralarm van het KNMI. Bij een code rood of oranje kan je beter binnen blijven tenzij je écht ergens naartoe moet. Voor iedereen die vandaag toch het verkeer in moet, zes tips om zo veilig mogelijk door de storm te komen. Houd sowieso voordat je de deur uitgaat de ANWB verkeersinformatie in de gaten.

Tip 1. Verminder snelheid en houd afstand

Zo heb je je auto beter onder controle en kun je makkelijker reageren op een onverwachte situatie. Een tak die van een boom afwaait of een obstakel dat de weg op slingert. Je medeweggebruikers hebben ook last van het weer. Zeker motorrijders en fietsers kunnen onverwacht uit de koers raken door een sterke rukwind. Houd daarom afstand en voorkom een ongeluk.

Tip 2. Twee handen aan het stuur

Houd tijdens het rijden in een storm het stuur met twee handen vast, doe dat stevig maar niet krampachtig. Met twee handen aan het stuur kun je het beste reageren op windstoten.

Tip 3. Ga niet de weg op met een busje of aanhanger

Met een busje of aanhanger ben je nog veel kwetsbaarder voor windstoten. Hoge aanhangers vangen veel meer wind en waaien daardoor sneller om of deze gaan slingeren. Probeer te voorkomen om hiermee de weg op te gaan tijdens een storm of ander noodweer.

Tip 4: Neem pauze bij zware regenval

Als het heel hard regent, is het belangrijk dat je extra goed op je snelheid let. Ga dus langzamer rijden als het hard regent. Als je bijna niks kan zien door de harde regen, zoek dan een parkeerplek langs de kant van de weg en wacht tot de ergste bui voorbij is. Lees hier tips van de ANWB voor rijden bij wateroverlast.

Tip 5. Gas los bij aquaplanning

Als je door een grote plas rijdt, bestaat de kans op aquaplanning. Daarbij vormt zich een dun laagje water tussen je autobanden en het wegdek. De auto kan dan onbestuurbaar worden en gaan glijden. Laat in dat geval het gas los en probeer niet te sturen. Bij een handgeschakelde auto trap je de koppeling in en probeer je rechtuit te sturen. Wanneer de auto in een slip raakt, probeer dan te sturen naar waar je heen wilt.

Tip 6. Hou vrachtwagens en campers extra in de gaten

Andere bestuurders op de weg hebben ook last van de storm, hierdoor zijn ze minder voorspelbaar tijdens het rijden. Hou ze daarom extra goed in de gaten en hou voldoende afstand van grote voertuigen zoals campers en vrachtwagens. Door de grootte van een vrachtwagen is deze extra gevoelig voor windstoten en daarom lukt het niet altijd om binnen een rijstrook te blijven. Pas ook op met inhalen, als je een vrachtwagen inhaalt blokkeert deze tijdelijk de wind. Je krijgt de volle laag zodra je het voertuig voorbij bent.

Tip 7. Parkeer niet bij bomen

Zet je auto veilig weg, uit de buurt van bomen. Vallende takken of hele bomen brengen zware schade aan je auto. Schade die lang niet altijd verzekerd is.

Andere artikelen over verkeer

Vertel ons wat je vindt van deze website