Aangifte doen van kindermishandeling

Mishandeling is heel heftig om mee te maken, helemaal als je kind bent. Ieder kind hoort zich veilig te voelen.

Word of ben je als kind verwaarloosd, lichamelijk mishandeld en/of seksueel misbruikt? Dan kun je aangifte van doen kindermishandeling, of het nu één keer of vaker is gebeurd. Je mag ook aangifte doen als je hebt gezien dat een kind mishandeld werd.

Emotionele of geestelijke mishandeling is nog niet apart strafbaar. Maar maakte je dit mee in combinatie met een strafbaar feit zoals lichamelijk geweld of seksueel misbruik? Dan kun je ook hier aangifte van doen.

Je doet bijvoorbeeld aangifte omdat je wilt dat de dader gestraft wordt. En/of omdat je er jaren later nog steeds last van hebt.

Het is slim om van kindermishandeling zo snel mogelijk aangifte te doen, al kan dit vaak ook later nog.

Om aangifte te doen van kindermishandeling kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Maak(te) je seksueel misbruik mee? Dan kun je hier ook via het Centrum Seksueel Geweld aangifte van doen. Hier krijg je als je dat wilt direct ook andere hulp, zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Hierbij mag je vaak iemand meenemen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een volwassene van school of een vriend(in), als je jonger bent dan 18 jaar. Je mag bij het doen van aangifte ook altijd om hulp en advies vragen bij Slachtofferhulp Nederland. Of aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door kindermishandeling? Twijfel niet:

bel het alarmnummer 112, of

bel de politie via 0900-8844.

Zoek je direct een veilige opvangplek? Bel Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188 of open de chat via hun website.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees meer over kindermishandeling

Vertel ons wat je vindt van deze website