Online shaming: wat is het en wat kan je ertegen doen? 

Afgelopen jaren komt er steeds meer ‘online shaming’ voor. Maar wat is dat precies, welke vormen van online shaming zijn er en wat kan je doen als je hier zelf slachtoffer van bent?

Wat is online shaming? 

Bij online shaming gaat het om het publiekelijk of openbaar vernederen, bekritiseren, bespotten, pesten of lastigvallen van iemand, op een online platform. Het verschilt van een beetje plagen tot heel grote beschuldigingen, met grote emotionele en geestelijke gevolgen voor het slachtoffer. Vaak hebben slachtoffers nog jarenlang last van het incident. Ben jij slachtoffer van online shaming? Je staat er niet alleen voor.

De rol van pikante filmpjes 

Iets dat valt onder online shaming is het delen van sexy video’s of foto’s, beelden die helemaal nooit bedoeld waren voor de buitenwereld. Toch worden deze intieme beelden vaak zonder toestemming gedeeld met anderen, soms zelfs in zogeheten expose-groepen. Dit is vreselijk voor diegene die op het beeldmateriaal staat. Het is een schending van privacy met grote gevolgen. Slachtoffers lopen hierdoor ernstige geestelijke klachten op, hebben last van schaamte en krijgen soms zelfs te maken met reputatieschade. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld doordat hun werkgever het beeldmateriaal heeft gezien, zij niet meer hetzelfde werk kunnen doen.

Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming.
Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming.

Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming

Lees het verhaal van Robin

Verschillende vormen van online shaming 

Er zijn verschillende vormen van online shaming, hier vind je een aantal voorbeelden.

Wat te doen bij online seksueel misbruik?

Het is heel begrijpelijk dat je in paniek bent en dat je niet weet wat je moet doen. Weet dat je niet alleen bent en dat jij niks verkeerd hebt gedaan. Je bent hier op de goede plek. Op deze pagina vind je meer informatie over wat je kan doen als je online seksueel misbruik hebt meegemaakt.

Bewustzijn en kennis over online shaming

Ouders, scholen en instanties proberen grip te krijgen op de online wereld die continu verandert, maar dat valt niet mee. Iets dat zij kunnen doen is het geven van goede voorlichting over dit onderwerp. Zodat iedereen bekend is met de risico’s van de online wereld.

Online shaming

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website