Online shaming: wat is het en wat kan je doen als dit meemaakt?

Wat is online shaming en wat kan je doen als je hiermee te maken hebt (gehad)?

Wat is online shaming? 

Online shaming is het online en openbaar beschuldigen, beschamen, bekritiseren en vernederen van een ander, met gebruik van beelden en/of teksten. Denk bijvoorbeeld aan (intieme) beelden die zonder toestemming worden doorgestuurd met haatdragende en beschamende berichten, ook wel sexting misbruik genoemd.

Shame-berichten

De shame-berichten en beelden kunnen ook te maken hebben met meningen over hoe je lichaam eruit ziet, ook wel body shaming genoemd. Maar het kan ook gaan om haatdragende berichten die zich razendsnel online verspreiden. Dit wordt ook wel cyberpesten genoemd.

Er doen ontzettend veel termen de ronde. Die vaak ook veel overeenkomst met elkaar hebben. De namen die we geven aan deze gebeurtenissen zijn eigenlijk onbelangrijk. Wat belangrijk is, is dat wanneer je dit meemaakt, dit grote impact kan hebben op jouw leven. Je kunt je bijvoorbeeld somber, depressief en/of eenzaam voelen. Je staat er niet alleen voor.

In deze video vind je een uitleg van de verschillen en overeenkomsten tussen sexting misbruik en online shaming.

Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming en leert nu anderen over victim blaming.
Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming en leert nu anderen over victim blaming.

Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming en leert nu anderen over victim blaming

Lees het verhaal van Robin

Wat te doen bij online shaming?

Als je online shaming heb meegemaakt is het begrijpelijk dat je niet weet wat je moet doen. Weet dat je niet alleen bent en dat jij niks verkeerd hebt gedaan. Je bent hier op de goede plek. Op deze pagina vind je meer informatie over wat je kan doen als je online seksueel misbruik hebt meegemaakt.

Online shaming is nooit jouw schuld

Weet dat jij zelf nooit schuldig bent. Ook niet als je het gevoel hebt dat je niet genoeg duidelijk hebt gemaakt dat je iets niet wilde. Een ander moet altijd jouw grenzen respecteren. Doet iemand dat niet, dan is deze persoon schuldig en niet jij.

Je hoeft je dus nergens voor te schamen, je hebt zelf niets verkeerd gedaan en je hebt recht op hulp.

Lees hier het verhaal van Noah. Noah vertelt over zijn ervaring met sextortion en wat hij heeft gedaan om hieruit te komen.

Bewustzijn en kennis over online shaming

Ouders, scholen en instanties proberen grip te krijgen op de online wereld die continu verandert, maar dat valt niet mee. Iets dat zij kunnen doen is het geven van goede voorlichting over dit onderwerp. Zodat iedereen bekend is met de risico’s van de online wereld.

Lespakket

Fonds Slachtofferhulp heeft een les ontwikkeld ter preventie van sexting misbruik en online shaming, voor het VO (alle leerjaren). Daarnaast vind je bij het lespakket een uitgebreide training voor docenten en een module speciaal voor ouders.

Online shaming
Online seksueel misbruik
Fleur maakte online en offline seksueel misbruik mee en weet nu dat het nooit je eigen schuld is.

Fleur maakte online en offline seksueel misbruik mee en weet nu dat het nooit je eigen schuld is

Lees het verhaal van Fleur

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website