Wat is slutshaming: betekenis, vormen en wat kun je doen

Slutshaming komt steeds vaker voor, zowel online als offline. Maar wat is het precies? Dat leggen wij je uit in dit artikel. Ook geven we voorbeelden van slutshaming, leggen we de vormen van online shaming uit en geven we je tips voor wat je kan doen tegen slutshaming.

Wat is slutshaming?

Slutshaming is gedrag waarbij iemand anderen bekritiseert, vernedert of belachelijk maakt vanwege bijvoorbeeld seksualiteit, gedrag of kledingkeuze. Slutshaming komt zowel online als offline voor, zoals op school, op het werk of op social media. Bij slachtoffers kan het zorgen voor veel stress, een laag zelfbeeld en in sommige gevallen zelfs een depressie. Veel slachtoffers gaan zich ook anders voordoen om op die manier het pestgedrag te voorkomen.

Voorbeelden van slutshaming

Slutshaming komt op verschillende manieren voor, een veelvoorkomend voorbeeld is het kritiek geven op vrouwen vanwege hun kledingkeuze. Bijvoorbeeld als een vrouw een kort rokje of een croptop draagt. Vaak volgen er dan negatieve opmerkingen en veroordelingen, vrouwen worden dan 'sletterig' of 'losbandig'. Dit soort opmerkingen zijn schadelijk en nemen het recht van vrouwen om zich vrij te kleden zoals ze willen niet serieus. Een ander voorbeeld van slutshaming is het verspreiden van roddels of leugens over iemands seksuele activiteiten, zonder enige basis of bewijs. Voor sommige mensen kan dit heel erg schadelijk zijn.

Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming.
Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming.

Robin was zelf dader én slachtoffer van online shaming

Lees het verhaal van Robin

De vormen van online shaming: wat zijn bangalijsten en expose groepen?

Door de opkomst van het internet en sociale media vindt slutshaming nu ook plaats op online platforms. Twee voorbeelden van online slutshaming zijn "bangalijsten" en "expose groepen", wij leggen je uit wat het betekent.

  • Bangalijsten: dit zijn online lijsten waarop slachtoffers negatief worden beoordeeld en worden vernederd vanwege hun seksleven, kledingkeuze of gedrag. De term "bangalijst" is afgeleid van het Hindi-woord "banga", wat "hoer" betekent. In deze lijsten verspreiden mensen informatie die niet waar is, dit heeft vaak heel grote gevolgen voor slachtoffers.
  • Expose groepen: dit zijn sociale mediagroepen of pagina’s waarin slachtoffers publiekelijk worden vernederd en beschaamd. Deze groepen delen vaak beschuldigingen die niet bewezen zijn en intieme foto's zonder toestemming. Dit kan bij slachtoffers ernstig emotioneel trauma veroorzaken.

Is cyberpesten strafbaar?

Cyberpesten is strafbaar. Afhankelijk van de ernst van het cyberpesten kunnen daders worden vervolgd voor laster, smaad, belaging, inbreuk op de privacy en andere gerelateerde misdrijven. Sociale media-platforms hebben ook hun eigen beleid om cyberpesten tegen te gaan. Ze bieden opties om misbruik te melden en kunnen accounts van plegers schorsen of verwijderen. Lees hier tips om cyberpesten te voorkomen.

Wat kan je doen tegen slutshaming?

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website