Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 3000 minderjarigen slachtoffer van seksuele uitbuiting door mensenhandelaren (bron). Een loverboy is gelijk te stellen met een mensenhandelaar; het zijn criminelen die handelen in mensen met het oog op seksuele uitbuiting. Slechts 1 op de 10 slachtoffers van een loverboy komt in beeld en nog een kleiner aantal doet aangifte bij de politie.

Wat is een loverboy en hoe gaat hij te werk?

Loverboy-praktijken worden gekenmerkt door het maandenlang overladen met cadeaus en het ervoor zorgen dat meisjes verliefd worden. Een loverboy zorgt er vervolgens op slinkse wijze voor dat het meisje wordt afgezonderd van haar vrienden/familie en uiteindelijk instemt met seks tegen betaling, waardoor zij denkt hier zelf voor gekozen te hebben. Met de tijd is de manier waarop loverboys te werk gaan ook veranderd. Het maandenlang charmeren van een slachtoffer is niet altijd meer nodig. Soms is chantage met seksueel getint beeldmateriaal voldoende om een slachtoffer te kunnen verhandelen en misbruiken.

Wat gebeurt er met slachtoffers van een loverboy?

Een loverboy laat meisjes seks hebben met klanten, regelt de klanten en de locatie, ontvangt hier geld voor en maakt dat slachtoffers denken hier zelf voor gekozen te hebben. Slachtoffers leggen de schuld bij zichzelf, wat ook wel ‘victim blaming’ genoemd wordt. Het is vaak een lang intern proces voordat een meisje inziet dat zij slachtoffer is van een ernstige vorm van uitbuiting. Vaak dreigen loverboys met belastend beeldmateriaal, geweld naar het slachtoffer, of haar familie wanneer ze iemand hierover vertelt.

Hoe herken ik een slachtoffer van een loverboy?

Slachtoffers van een loverboy zou je bijvoorbeeld kunnen herkennen aan plotselinge depressieve klachten, sporen van mishandeling, drugs en/of drankmisbruik, een moe en vermagerd uiterlijk en een lage zelfwaardering. Meer signalen van een loverboy zijn te vinden via de website van Watch Nederland, of Vraag het de politie.

Ik ben slachtoffer van een loverboy. Wie kan mij helpen?

Als je slachtoffer bent van een loverboy zijn er talloze organisaties die klaar staan om je te helpen. Denk hierbij aan het Centrum Seksueel Geweld, CoMensha, of MINDkorrelatie . Naast de hier genoemde hulporganisaties vind je op SlachtofferWijzer.nl verschillende andere instanties die hulp kunnen bieden op praktisch, juridisch, financieel of emotioneel vlak of een veilige opvangplek kunnen verzorgen. Weet dat je er niet alleen voor staat.