Aangifte doen van seksueel misbruik

Seksueel misbruik kan diepe sporen achterlaten en is strafbaar. Als je seksueel misbruik meemaakte, kun je er dus voor kiezen om aangifte te doen.

Je doet bijvoorbeeld aangifte omdat je er veel last van hebt en wilt dat de dader gestraft wordt. Of omdat je je niet meer veilig voelt. Bijvoorbeeld als je seksueel misbruik bent door een familielid, vriend of partner. Iedereen heeft recht op veiligheid, jij ook.

Het is slim om zo snel mogelijk na het seksueel misbruik aangifte te doen. Al kan dit vaak ook later nog.

Om aangifte te doen kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Ook kun je via Centrum Seksueel Geweld aangifte doen van seksueel misbruik. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Slachtofferhulp Nederland kan jou adviseren en helpen als je vragen hebt over de aangifte. Net als een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door seksueel misbruik? Twijfel niet:

Zoek je hulp na seksueel misbruik? Bel Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188 of open de chat via hun website.

Waarom aangifte doen?

Seksueel misbruikt worden is heel heftig en kan ook jaren later nog veel invloed hebben. Het kan lichamelijke, psychische en emotionele gevolgen hebben. Je staat dan ook in je recht om aangifte te doen van seksueel misbruik.

Heb je bij de politie een melding gedaan, maar heeft dit niets geholpen? Of heb je eerst alleen een melding gedaan en wil je nu ook aangifte doen van seksueel misbruik? Door aangifte te doen kan de politie verdere stappen nemen.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de dader worden opgepakt en worden gestraft.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de dader zijn acties herhaalt, bij jou of bij iemand anders. Daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Lees meer over de gevolgen van seksueel misbruik. Of lees op de website van Slachtofferhulp Nederland meer over straf na seksueel misbruik.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

Seksueel misbruik is altijd strafbaar, wie het jou ook heeft aangedaan.

Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • niet weet welke gevolgen aangifte van seksueel misbruik heeft;
  • niet weet hoe je aangifte doet en wat erbij komt kijken;
  • twijfelt of je wel duidelijk genoeg hebt laten weten dat je het niet wilde;
  • twijfelt of je wel seksueel misbruikt bent of niet;
  • er geen geweld is gebruikt;
  • bang bent voor de dader;
  • niet graag over de gebeurtenis praat;
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • om de dader geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een partner of familielid).

Weet dat je je niet hoeft te schamen voor wat er is gebeurd. En dat je er niet alleen voor staat.

Voor hulp en advies bij de aangifte staan verschillende specialisten voor je klaar bij de politie. Zij weten alles over aangifte doen van seksueel misbruik. Ook Slachtofferhulp Nederland denkt graag met je mee. Zo weet je bijvoorbeeld wat belangrijk is om bewijs te leveren, en kun je een keuze maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de dader. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen van seksueel misbruik is dan ook helemaal aan jou.

Lees meer over de betekenis van seksueel misbruik. Lees meer over het strafproces. Of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS wat je na aangifte kunt verwachten.

Wanneer kan ik beter een melding doen?

Twijfel je nog of je aangifte wilt doen van het seksueel misbruik? Je kunt er altijd voor kiezen om het bij een melding te laten. Of je nu al in gesprek bent geweest met de politie, of niet.

Ook kan het zijn dat je (nog) geen aangifte wilt doen, maar wel wilt dat de politie van het seksueel misbruik afweet. Zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.

Je mag al een melding doen als je bang bent dat je ermee te maken gaat krijgen. Of als je bang bent dat iemand anders ermee te maken heeft. Ook als er nog niets strafbaars is gebeurd.

Melden

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Als je liever anoniem een melding doet, kan dit bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of via de website). Ook kun je seksueel misbruik anoniem of onder je eigen naam melden bij Veilig Thuis (0800-2000). Of bij Centrum Seksueel Geweld (0800-0188 of via de website).

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website