Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met een loverboy?

Ken je iemand in je omgeving die (mogelijk) te maken heeft met een loverboy of lovergirl? Jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.

Wat is een loverboy of lovergirl precies? Hoe kun je jouw naaste helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke hulporganisaties zijn er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt helpen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is een loverboy?

Een loverboy is een mensenhandelaar: een crimineel die handelt in mensen met seksuele uitbuiting als doel.

Vroeger werden slachtoffers van een loverboy vaak over een langere periode misleid met liefde en aandacht. Met de tijd is de manier waarop loverboys te werk gaan veranderd. En hoeven ze niet meer maandenlang moeite te doen. Een naaktfoto kan nu al genoeg zijn om iemand te dwingen tot prostitutie.

Wat is een lovergirl?

Iemand kan ook te maken krijgen met een lovergirl. Vaak komt een lovergirl eerst zelf in handen van een loverboy. En brengt hierna andere meisjes met hem (of de bende) in contact.

Ze doet bijvoorbeeld alsof ze je beste vriendin is en/of dringend hulp nodig heeft. Dit gebeurt bijna altijd onder dwang. Een lovergirl wordt hiermee medeplichtig gemaakt en is eigenlijk zelf ook slachtoffer.

Een slachtoffer herkennen

Twijfel je of jouw naaste in handen is van een loverboy? Er zijn verschillende signalen waaraan je een slachtoffer van een loverboy zou kunnen herkennen. Zoals:

  • opeens heel veel met het onderwerp seks bezig zijn;
  • lichamelijk contact uit de weg gaan;
  • sporen hebben van lichamelijk geweld, en/of
  • wisselende emoties ervaren.

Wat te doen bij een vermoeden?

Vermoed je dat jouw naaste te maken heeft met een loverboy? Geef hem of haar dan extra aandacht. Je kunt bijvoorbeeld voorzichtig naar de situatie vragen, en laten weten dat je er voor hem of haar bent. En je zou samen met iemand uit de omgeving van jouw naaste kunnen bepalen wat een goede volgende stap is.

Het is goed om te beseffen dat jouw naaste zichzelf mogelijk niet als slachtoffer ziet. Bijvoorbeeld als hij of zij verliefd is op de loverboy, of vriendschap voelt voor de lovergirl. Ook kan jouw naaste bedreigd worden en moeilijk te bereiken zijn.

Is er direct gevaar? Dan mag je altijd contact opnemen met de politie (0900-8844).

Advies vragen

Bij sterke vermoedens kun je contact opnemen met een van de volgende organisaties:

Deze organisaties geven informatie, bescherming en behandeling aan slachtoffers van (onder andere) loverboys of lovergirls.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om slachtoffer te zijn van een loverboy? En wat is voor jou goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp bij een loverboy

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar een van de organisaties uit de keuzehulp.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website