Hoe help ik iemand die is verkracht of aangerand?

Ken je iemand in je omgeving die verkracht of aangerand is? Dit laat vaak diepe sporen na. En jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.

Wat verstaan we onder een verkrachting of aanranding? Hoe kun je jouw naaste helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke hulporganisaties zijn er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt helpen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wanneer is iemand verkracht of aangerand?

Verkrachting en aanranding zijn vormen van seksueel misbruik. De precieze betekenis van verkrachting en aanranding is soms onduidelijk. Net als het verschil tussen een verkrachting en een aanranding.

In beide gevallen is iemand gedwongen tot seksuele activiteiten, zonder toestemming en zonder dat hij of zij dat wilde. Denk aan het (laten) aanraken van een geslacht of een ongewenste zoen. Is jouw naaste verkracht? Dan is de dader (ook) ongewenst zijn of haar lichaam binnengegaan.

Verkrachting of aanranding kan ook zonder geweld voorkomen, en de dader is in 80% van de gevallen een bekende. Het kan bijvoorbeeld gaan om een familielid, een ouder of een goede vriend. Jouw naaste kan ook verkracht zijn door zijn of haar partner. Wie de dader ook is, en of iemand nu wel of geen geweld gebruikte: verkrachting en aanranding zijn altijd strafbaar.

Het komt helaas veel voor

Een verkrachting of aanranding is heel heftig om mee te maken en kan zelfs traumatisch zijn. Het laat meestal diepe sporen na, en jouw naaste kan er jaren later nog elke dag last van hebben.

Helaas komen verkrachtingen en aanrandingen in Nederland veel voor. Het jaar 2022 telde 2.885 verkrachtingen en 2.955 aanrandingen waar aangifte van is gedaan. In totaal ging het om ongeveer 9,9 duizend seksuele misdrijven. Uit cijfers van Centrum Seksueel Geweld (2021) blijkt dat er elk jaar 20.000 slachtoffers van seksueel misbruik bij komen.

Goed om te beseffen is dat deze cijfers dus alleen laten zien hoeveel slachtoffers aangifte deden. De precieze cijfers liggen veel hoger.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om verkracht of aangerand te worden? En wat is verder goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website