Aangifte doen van verkrachting of aanranding

Een verkrachting of aanranding is heel heftig om mee te maken en is strafbaar. Als je bent verkracht of aangerand, kun je er dus voor kiezen om aangifte te doen.

Je doet bijvoorbeeld aangifte omdat je er veel last van hebt en wilt dat de dader gestraft wordt. Of omdat je je niet meer veilig voelt. Bijvoorbeeld als je bent verkracht of aangerand binnen je relatie of door een familielid. Iedereen heeft recht op veiligheid, jij ook.

Het is slim om zo snel mogelijk na de verkrachting of aanranding aangifte te doen. Al kan dit vaak ook later nog.

Om aangifte te doen kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Ook kun je via Centrum Seksueel Geweld aangifte doen van verkrachting of aanranding. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Slachtofferhulp Nederland kan jou adviseren en helpen als je vragen hebt over de aangifte. Net als een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door verkrachting of aanranding? Twijfel niet:

Zoek je hulp na verkrachting of aanranding? Bel Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188 of open de chat via hun website.

Waarom aangifte doen van verkrachting of aanranding?

Een verkrachting of aanranding meemaken is heel heftig en kan ook jaren later nog veel invloed hebben. Het kan lichamelijke, psychische en emotionele gevolgen hebben. Je staat dan ook in je recht om aangifte te doen van verkrachting of aanranding.

Heb je bij de politie een melding gedaan, maar heeft dit niets geholpen? Of heb je eerst alleen een melding gedaan en wil je nu ook aangifte doen van verkrachting of aanranding? Door aangifte te doen kan de politie verdere stappen nemen.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de dader worden opgepakt en worden gestraft.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de dader zijn acties herhaalt, bij jou of bij iemand anders. Daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Lees meer over de strafbaarheid van verkrachting of aanranding. Of lees op de website van Slachtofferhulp Nederland meer over straf na seksueel misbruik.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

Verkrachting of aanranding is altijd strafbaar, wie het jou ook heeft aangedaan.

Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • niet weet welke gevolgen aangifte van verkrachting of aanranding heeft;
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • twijfelt of je wel duidelijk genoeg hebt laten weten dat je het niet wilde;
  • twijfelt of het wel echt om verkrachting of aanranding gaat;
  • er geen geweld is gebruikt;
  • bang bent voor de dader;
  • niet graag over de gebeurtenis praat;
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • nog steeds om de persoon geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een partner).

Weet dat je je niet hoeft te schamen voor wat er is gebeurd. En dat je er niet alleen voor staat.

Voor hulp en advies bij de aangifte staan verschillende specialisten voor je klaar bij de politie. Zij weten alles over aangifte doen van verkrachting of aanranding. Ook Slachtofferhulp Nederland denkt graag met je mee. Zo weet je bijvoorbeeld wat belangrijk is om bewijs te leveren, en kun je een keuze maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de dader. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen van verkrachting of aanranding is dan ook helemaal aan jou.

Lees meer over de betekenis van en het verschil tussen verkrachting en aanranding. Lees meer over het strafproces. Of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZ Swat je na aangifte kunt verwachten.

Waar kun je terecht voor hulp?

"Zoë" is een film over Zoë, een meisje van negentien jaar oud die na een date seksueel geweld meemaakt. We volgen Zoë en haar hartsvriendin Siham in hun zoektocht om passende hulp te krijgen voor Zoë. We zien hoe zij voor verschillende keuzes komen te staan, bijvoorbeeld of ze wel of geen aangifte bij de politie willen doen. Maar ook maken Zoë en Siham kennis met de verschillende hulporganisaties en hoe zij werken. Op deze manier geeft de film je informatie over waar je terecht kunt voor hulp bij seksueel geweld.

Zoë

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website