Verkracht door mijn vriend/man: Wat moet ik doen?

Wanneer is er sprake van een verkrachting? Verkrachting is het seksueel binnendringen van je lichaam tegen je wil. Dit geldt ook als het binnendringen met de hand of een voorwerp gebeurd. Belangrijk om te vermelden is dat vrouwen óók een man kunnen verkrachten, door hen te dwingen tot seks.De dader is vaak een bekende van het slachtoffers, in sommige gevallen zelfs de partner.

Wanneer ben je verkracht binnen je relatie: geen toestemming

Soms besef je niet helemaal dat wat er is gebeurd binnen jouw relatie, verkrachting is. Dat kan voor zowel jou als je partner gelden. Het kan zijn dat seks tegen je wil goedpraat uit ongeloof, angst of liefde voor je partner. Het is goed om je te realiseren dat iedere seksuele handeling waarvoor jij geen toestemming hebt gegeven, seksueel misbruik of verkrachting is. 

Help mijn partner heeft me verkracht: wat kan ik doen?

Een verkrachting is altijd ingrijpend. Daarbij is het vertrouwen in jouw partner waarschijnlijk geschaad. Het is aan jou of je verder wilt met je relatie en of je met je partner over de verkrachting wilt praten. Je zal met allerlei gevoelens rondlopen, zoals angst, schaamte, schuldgevoelens of boosheid. De kans is groot dat je het moeilijk vindt met iemand over deze gevoelens of wat er is gebeurd met iemand over te praten. Toch is het delen van je ervaring belangrijk om van de ingrijpende gebeurtenis te kunnen herstellen.

Hulp na verkrachting door partner binnen relatie

Je kan ook met iemand praten die verder van je afstaat, in sommige gevallen is dat makkelijker. Bij Fier kun je terecht voor hulp en advies (telefonisch en online). Ook bieden zij begeleiding, veilige opvang en behandeling. Via de website seksueelgeweld.nl kun je in contact komen met lotgenoten. Het platform biedt informatie, een chatroom en een forum. Hier kan je ook je zorgen delen met een hulpverlener van Veilig Thuis. Hier kan je ook terecht voor een luisterend oor, advies en hulp. Weet dat je er niet alleen voor staat.

Wat te doen bij verkrachting of aanranding?

Wat als je er met iemand over wil praten? Wat zijn de gevolgen van verkrachting of aanranding? Wanneer ben je eigenlijk verkracht of aangerand? En kun je aangifte doen, als je dat zou willen? Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Lees verder
Dilara werd verkracht, miste steun van haar familie, maar vond toch hulp.
Dilara werd verkracht, miste steun van haar familie, maar vond toch hulp.

Dilara werd verkracht, miste steun van haar familie, maar vond toch hulp

Lees het verhaal van Dilara

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website