Wat te doen na een medische fout?

Heb je een medische fout meegemaakt? Dit kan heel heftig zijn om mee te leren leven. Een medische fout, of medische misser, kan namelijk grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld lichamelijk, psychisch, emotioneel of financieel.

Je kunt hierdoor in paniek zijn, boos of verdrietig. En het gevoel hebben dat je niet gehoord wordt. Ook is het begrijpelijk als je veel vragen hebt.

Wat kun je na een medische fout bijvoorbeeld doen? Wat als je je niet serieus genomen voelt? Wie kan jou helpen bij psychische klachten? En wie is aansprakelijk voor letselschade?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook lees je hier verhalen van anderen die een medische misser meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

.
demo

Hilda werd slachtoffer van een medisch incident

Lees het verhaal van Hilda

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Anderen die een medische fout meemaakten

Maakte jij een medische fout mee? Dit kan diepe sporen achterlaten. Je bent niet alleen, maar je kunt je in deze situatie wel alleen of onbegrepen voelen. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen.

Lotgenoten ontmoeten

Bij lotgenoten vind je mogelijk herkenning en een luisterend oor.

Patiëntenfederatie Nederland heeft veel organisaties voor patiënten waar je in contact kunt komen met anderen die een medische fout meemaakten. Op hun website vind je de adressen van deze organisaties.

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland hier ook speciale dagen voor. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Zelf je verhaal delen

Behalve dat het kan opluchten om je eigen verhaal te delen, kan dit ook steun en herkenning geven aan anderen. Als je wilt, mag je altijd je verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit kan ook anoniem.

Lotgenotencontact

Wat kan je doen?

Een medische fout kan tijdelijk je leven op z’n kop zetten. En zelfs jaren later kan het nog van invloed zijn. Bijvoorbeeld op je werk, je relaties, je geldzaken en je geestelijke gezondheid. Weet dat je er niet alleen voor staat.

Psychische hulp

Een medische fout heeft vaak serieuze gevolgen die lang kunnen aanhouden. Lichamelijk, maar vaak ook emotioneel. Uit onderzoek in opdracht van Fonds Slachtofferhulp blijkt dat 28% van de mensen die een medische fout meemaakten, PTSS heeft. Het is dus heel normaal als je na een medische misser psychische klachten hebt.

Je kunt bijvoorbeeld ineens slecht slapen. Je hebt een korter lontje. Je hebt nergens meer zin in. Of je kunt moeilijker je aandacht ergens bijhouden.

Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je meer over PTSS en andere problemen na een medische fout.

Een luisterend oor

Iemand in vertrouwen nemen is belangrijk en kan al veel helpen. Probeer bijvoorbeeld eens te praten met je huisarts, een familielid, vriend of goede buur.

Het kan zijn dat je dit lastig vindt. Bijvoorbeeld omdat je er niet graag over praat. Of omdat je snel het gevoel hebt dat je klaagt. Weet dat je je nergens voor hoeft te schamen. Mensen vinden het vaak fijn om je te kunnen steunen.

Wil je je verhaal liever delen met iemand die verder van je af staat? Je kunt voor een luisterend oor of advies gratis chatten, bellen of mailen met verschillende organisaties. Bijvoorbeeld met De Luisterlijn. Bovenaan deze pagina ontdek je alle organisaties die voor jou klaarstaan.

Behandelingen bij psychische klachten

Soms is erover praten niet genoeg. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die jou kunnen helpen bij psychische klachten na een medische fout. Zoals therapie voor stress- of angstklachten. Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij jou past.

PTSS
Rouw

Er is iemand overleden

Wat heftig dat iemand die dicht bij je staat is overleden. Dit is een van de moeilijkste dingen die je kan meemaken. Op onze website over rouw lees je wat je bij rouw kunt verwachten en hoe je hiermee kan omgaan. Ook het Landelijk Steunpunt Verlies geeft hulp en advies bij rouw.

Als je het fijn vindt om over het verlies te praten, dan kan dit kan anoniem via de Rouwchat.

Ben je door de medische fout een kind verloren? Dan kun je je heel eenzaam en onbegrepen voelen. De Vereniging Ouders van een Overleden Kind biedt steun en brengt mensen bij elkaar die hetzelfde hebben meegemaakt. Je staat er niet alleen voor.

Heb je als ouder of verzorger te maken met een kind dat iemand is verloren door een medische fout? Op onze website over rouw lees je hoe je kinderen in rouw kunt steunen.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar en ben je iemand verloren door een medische fout? Wat erg dat je dit hebt meegemaakt. Stichting Achter de Regenboog kan jou helpen om met het verlies te leren omgaan. Als het gaat om een overleden broer(tje) of zus(je), kun je ook terecht bij Vereniging Ouders van een Overleden Kind.

Een klacht indienen

Het is begrijpelijk als je een klacht wilt indienen. Zeker wanneer de medische fout gevolgen heeft waar je moeilijk mee kunt leven.

Je staat in je recht om na een medische fout een klacht in te dienen. Wel is het slim om eerst een gesprek met de zorgverlener aan te gaan. Als je wilt, kan een klachtenfunctionaris jou hierbij helpen.

Heeft het gesprek niets veranderd en/of wil je alsnog een klacht indienen na een medische fout? Dan kun je de medische fout melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Dit meldpunt lost je klacht niet op, maar helpt je wel verder. En kan voor je in de gaten houden of de zorgverlener na je klacht op tijd in actie komt.

Als je er samen niet uitkomt

De zorgverlener is verplicht om je klacht te beoordelen en te behandelen. Kom je er met de zorgverlener niet uit? Dan kun je ervoor kiezen om je klacht in te dienen bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Op de website van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg lees je onder andere hoe je een klacht kunt indienen.

Na het indienen van je klacht bij het Tuchtcollege, gaat het Tuchtcollege in gesprek met de zorgverlener. Hierbij wordt van de zorgverlener verwacht dat deze eerlijk vertelt hoe de behandeling is gegaan. Als de Tuchtrechter uitspreekt dat daarbij fouten zijn gemaakt, kan dit je helpen bij een mogelijke rechtszaak.

Als je niet naar de rechter wilt stappen, kun je ook contact opnemen met de Geschillencommissie Zorg. De Geschillencommissie beoordeelt meningsverschillen en mag hier net als een rechter een uitspraak over doen. Met als resultaat bijvoorbeeld een verplichting voor de zorgverlener, zoals het regelen van een schadevergoeding tot maximaal €25.000,-.

Verjaringstermijn

Goed om te weten: voor het indienen van een klacht na een medische fout geldt een verjaringstermijn. Dit betekent dat je tot tien jaar na de medische fout een klacht kunt indienen, daarna niet meer.

Schadevergoeding en/of smartengeld

Een medische fout kan grote gevolgen hebben. Er zijn dan ook verschillende vormen van letselschade waar je schadevergoeding en/of smartengeld voor kunt eisen.

letselschade

Rechten en hulp bij het strafproces

Als je te maken hebt met een medische fout heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de advocaat of expert die je kiest specialist is in letselschade na een medische fout. En dat deze is aangesloten bij:

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte doen

Een medische fout gebeurt bijna nooit expres. Daarom is ‘een medische misser’ misschien ook een betere omschrijving. Toch komt het weleens voor dat een zorgverlener echt fout zat. Heb je het vermoeden dat de zorgverlener expres zijn werk verkeerd heeft gedaan? Denk je dat de zorgverlener jou nooit had mogen behandelen, omdat deze bijvoorbeeld niet de juiste opleiding of ervaring had? Of ben je nabestaande van iemand die tijdens een behandeling op een niet-natuurlijke manier is overleden? In deze bijzondere gevallen kun je aangifte doen van een medische fout.

Je staat er niet alleen voor als je aangifte wilt doen. Er zijn verschillende advocaten en experts in rechtshulp die jou tijdens het strafproces kunnen helpen. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Lees meer over hoe je aangifte doet. Of lees op onze pagina over het strafproces wie jou kunnen helpen en wat je rechten zijn tijdens het strafproces.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Lees meer over medische fouten

Vertel ons wat je vindt van deze website