Aangifte doen van stalking

Stalking is strafbaar en kan veel invloed hebben op je leven. Heeft het stalken gevolgen voor je dagelijkse doen en laten? Dan kun je ervoor kiezen om aangifte te doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900-8844. Of vraag om hulp en advies bij Slachtofferhulp Nederland.

Om aangifte te doen, kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Je mag altijd om hulp en advies vragen bij Slachtofferhulp Nederland. Of aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers. Of aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

Waarom aangifte doen van stalking?

Je staat in je recht om aangifte te doen van stalking, want stalking is strafbaar. Er staat een maximale gevangenisstraf op van drie jaar.

Door aangifte te doen van stalking kan de politie verdere stappen nemen om het stalken te stoppen. Je aangifte zorgt ervoor dat ze een onderzoek kunnen starten. Dit is nodig om de dader te vinden en te straffen voor wat hij of zij jou heeft aangedaan. Bijvoorbeeld met een huis- of contactverbod, waardoor jij je weer veilig voelt in je eigen omgeving.


Ook is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen. En tot slot kan de aangifte de kans verkleinen dat de dader meer mensen zal gaan stalken.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door stalking? Twijfel niet:

bel het alarmnummer 112, of

bel de politie via 0900-8844.

Bel de politie ook als het stalken langer dan 2 weken duurt.

Zoek je direct een veilige opvangplek? Bel Veilig Thuis via 0800-2000 of open de chat via hun website.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

Het is goed om te beseffen dat wat de stalker doet, strafbaar is. Wie het ook is. Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Dat is heel normaal. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je:

  • niet weet wat je kunt verwachten van de aangifte;
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • twijfelt of het wel echt stalken is;
  • bang bent voor de verdachte;
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • nog steeds om de persoon geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een ex-partner).

De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Zodat je een keuze kunt maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de stalker. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.

Lees meer over het strafproces of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS wat je na aangifte kunt verwachten. Of lees wat je behalve aangifte zelf zou kunnen doen bij stalking.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website