Hoe help ik een nabestaande na moord of doodslag?

Ken je een nabestaande van iemand die om het leven is gebracht? Het van dichtbij meemaken van een moord of doodslag is een traumatische gebeurtenis. Zeker als jouw naaste daarbij een dierbare is verloren. Jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.

Hoe help je een nabestaande? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Het komt helaas vaak voor

Elke moord of doodslag is er één te veel. Toch komen deze vreselijke gebeurtenissen helaas vaak voor. En nabestaanden blijven met pijn, verdriet en ongeloof achter.

In 2021 kwamen 126 mensen door moord of doodslag om het leven. In bijna 9 op de 10 gevallen heeft de politie een (mogelijke) dader in beeld. Opvallend is dat bij vrouwelijke slachtoffers, de dader in driekwart van de gevallen de (ex-)partner is.

De waarde van blijvende steun

Vaak is er, vooral in de eerste weken of maanden na het verlies, veel aandacht voor de nabestaande(n). De ervaring leert dat deze aandacht uiteindelijk steeds minder wordt.

Het is voor jouw naaste juist heel waardevol als je steun en aandacht blijft geven. De pijn en het verdriet kunnen namelijk minder worden, maar zullen nooit helemaal verdwijnen. Jouw steun geeft hem of haar het gevoel er niet alleen voor te staan.

Goed om te weten

Wat betekent het voor iemand om door moord of doodslag een dierbare te verliezen? En wat is voor jou als naaste goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor de verwerking. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met de nabestaande(n) te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website