Betekenis van moord en doodslag en het verschil

Moord en doodslag worden soms door elkaar gehaald, maar hebben allebei een andere betekenis. Ook verschilt het van een poging tot moord of doodslag. Dit alles heeft invloed op de straf die daders krijgen.

Betekenis van moord en doodslag en het verschil

Bij doodslag en bij moord wordt iemand met opzet van het leven beroofd. Het verschil tussen moord en doodslag, is dat de dader bij moord al vooraf bedacht heeft iemand te gaan vermoorden. Hij of zij had zich in de tussentijd kunnen bedenken, maar heeft dit niet gedaan. Dit heet ook wel ‘met voorbedachten rade’.

De betekenis van doodslag is het met opzet doden van iemand zonder dat je dit vooraf hebt bedacht. De dader is dus niet ‘s ochtends wakker geworden met het idee dat hij of zij iemand zou gaan vermoorden. Het besluit om iemand te doden wordt bij doodslag in het moment zelf gemaakt, bijvoorbeeld tijdens een ruzie. Maar de dader weet daarbij wel dat zijn of haar acties kunnen leiden tot het doden van het slachtoffer.

Bij een poging tot doodslag of moord heeft de dader geprobeerd iemand te doden, maar is dit niet gelukt. Of de poging is niet afgemaakt, bijvoorbeeld omdat de dader zich in de tussentijd heeft bedacht.

Verschil in straf voor moord en doodslag

Net als de betekenis verschilt ook de straf voor doodslag van de straf voor moord. En ook op een poging tot moord en doodslag staat weer een andere straf. Lees meer over de straf voor moord of doodslag, of over aangifte doen van (een poging tot) moord of doodslag.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website