Straf voor moord of doodslag

In Nederland kan je straf krijgen voor (een poging tot) moord of doodslag. Maar wat is het verschil en welke straffen horen hierbij in Nederland? Wij leggen het uit.

Elke moord of doodslag vindt op een andere manier plaats. Daarnaast heeft moord ook een andere juridische betekenis dan doodslag. Bij doodslag is er geen sprake van een vooropgezet plan om de ander van het leven te beroven, bij moord is dat wel zo. Daarom verschillen de straffen voor beide ook.

Straf moord of doodslag

Voor moord of doodslag wordt in Nederland altijd een gevangenisstraf gegeven, nooit een taakstraf of geldboete. De hoogte van de gevangenisstraf hangt af van wat er precies is gebeurd. Als de moord of doodslag samenging met bijvoorbeeld een overval, discriminatie of seksueel misbruik, dan kan er een langere gevangenisstraf worden opgelegd.

Voor moord kan iemand een maximale gevangenisstraf van 30 jaar krijgen. In sommige gevallen kan iemand zelfs levenslang krijgen. De maximale gevangenisstraf voor doodslag was voorheen 15 jaar. Het verschil tussen de maximale gevangenisstraf voor moord en doodslag, vond de overheid te groot. Daarom is besloten de maximale gevangenisstraf voor doodslag te verhogen van 15 naar 25 jaar. Deze verhoging is ingegaan per 1 juli 2023.

Lees meer over de betekenis van moord en doodslag en het verschil of over het strafproces.

Straf poging tot moord of doodslag

Bij een poging tot moord of doodslag is het slachtoffer niet overleden. In Nederland is de maximale straf voor een poging tot doodslag sinds de verhoging met ingang van 1 juli 2023 maximaal 16 jaar en 9 maanden. De maximale gevangenisstraf voor een poging tot moord is 20 jaar.

Els verloor haar man door een roofoverval en kreeg steun van verschillende organisaties.
Els verloor haar man door een roofoverval en kreeg steun van verschillende organisaties.

Els verloor haar man door een roofoverval en kreeg steun van verschillende organisaties

Lees het verhaal van Els

Levenslange gevangenisstraf in Nederland

Zoals al eerder genoemd kan iemand in Nederland ook een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen. Er bestaat veel onduidelijkheid over, maar in Nederland is (als enige land in de Europese Unie) levenslang ook echt levenslang. Iemand die wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor bijvoorbeeld moord of doodslag, zal in principe dan ook tot aan zijn dood in de gevangenis blijven zitten. De enige twee mogelijkheden waardoor iemand toch vrij kan komen, zijn:

  • Via een herbeoordeling
  • Via een herziening

Hier lees je meer over levenslange gevangenisstraf in Nederland.

Nabestaande moord of doodslag

Iemand verliezen door moord of doodslag is verschrikkelijk, je hele leven staat op z’n kop. Je kan het gevoel hebben dat niemand je begrijpt en je voelt je elke dag verdrietig en boos. Weet dat je er niet alleen voor staat. Er zijn heel veel mensen en organisaties die jou kunnen helpen. Op deze pagina vind je hulporganisaties, informatie over psychische hulp en verhalen van anderen.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website