Lisa krijgt veel steun vanuit haar omgeving nadat zij verkracht is

Een verkrachting meemaken kan diepe sporen nalaten. Zelfs jaren later heeft zo’n traumatische ervaring vaak nog invloed op je. Bovendien kan je je onveilig, bang, verdrietig, onzeker of somber voelen door wat jou is overkomen. Ook Lisa maakte een verkrachting mee. Hier op Slachtofferwijzer vertelt zij haar verhaal.

Lisa krijgt veel steun vanuit haar omgeving nadat zij verkracht is.

Een afzakkertje

“Ik werkte op de avond dat het gebeurde in de supermarkt. Vaak gingen we op donderdagavond na werk nog even met z’n allen de stad in. Dus dat deden we die keer ook. Mijn beste vriendin Vera ging ook mee, zij had namelijk een oogje op mijn collega Sebas. Deze avond trokken we veel met z’n vieren op: Vera, Sebas, Wouter (een vriend van Sebas) en ik. Nadat de meeste mensen naar huis waren gegaan, stelde Sebas voor om met z’n vieren nog een afzakkertje te nemen bij hem thuis. Ik twijfelde erg, maar besloot nadat Vera me had overgehaald om toch nog even mee te gaan.”

Schreeuwen om hulp

“Eenmaal daar verdwenen Vera en Sebas vrij snel naar de slaapkamer. Ik bleef alleen met Wouter achter. Ik voelde me heel ongemakkelijk en wilde eigenlijk naar huis. Alleen Wouter liet me niet gaan, hij hield me tegen en begon me te betasten en zelfs mijn broek open te maken. Ondanks dat ik meerdere keren had gezegd dat ik het niet wilde en hem zelfs had weggeduwd, bleef hij doorgaan. Zelfs toen ik zei dat ik een vriend heb, stopte hij niet. Uiteindelijk heeft hij me hardhandig op de bank geduwd en kwam hij bovenop me liggen. Hij drukte met een hand mijn keel dicht en met de andere hand heeft hij mijn broek uitgewurmd. Ik wilde om hulp schreeuwen, maar dat kon niet. Ik kreeg nauwelijks lucht.”

"Uiteindelijk heeft hij me hardhandig op de bank geduwd en kwam hij bovenop me liggen."

Minuten voelden als uren

“Uiteindelijk heeft hij mij dus op de bank verkracht. Het was echt verschrikkelijk. Hij was heel ruw en agressief. Ik voelde me doodsbang en had erg veel pijn. Het leek ook alsof dit moment nooit meer voorbij zou gaan. De minuten voelden als uren. Na een tijdje hield hij ermee op en verliet hij het huis. Ik bleef toen alleen achter en was helemaal in de war. Ik ben toen gelijk naar Vera gegaan en heb haar gezegd dat ik onmiddellijk naar huis wilde. Ik durfde haar niet te vertellen wat er net was gebeurd. Ik schaamde me er zelfs voor.”

Smerig en doodongelukkig

“Toen ik thuiskwam wilde ik het liefst gelijk douchen, ik voelde me zo vies. Alleen was ik bang dat ik mijn ouders wakker zou maken als ik ging douchen en dus heb ik dat niet gedaan. Ik had echt geen zin om hen nu te zien. Ik wist zeker dat ze gelijk door zouden hebben dat er iets aan de hand was en dat ik het hele verhaal moest vertellen. Die nacht heb ik nauwelijks geslapen. Ik voelde me smerig en doodongelukkig.”

“De volgende dag ben ik wel naar school gegaan, maar het lukte me niet om mijn aandacht erbij te houden. Na school ging ik naar mijn vriend toe, maar ik voelde me heel ongemakkelijk en was bang dat hij boos op me zou zijn na wat er was gebeurd. Ik durfde daarom niks te vertellen. Maar hij merkte dat er iets aan de hand was. Uiteindelijk heb ik huilend aan hem verteld wat er is gebeurd.”

“Toen ik thuiskwam wilde ik het liefst gelijk douchen, ik voelde me zo vies."

Opluchting

“Nadat ik het had verteld zijn we samen op zoek gegaan naar een organisatie die mij kon helpen. Nu ik mijn verhaal een keer had verteld, merkte ik opluchting en dus wilde ik ook ergens anders mijn verhaal kwijt. We zijn toen bij Centrum Seksueel Geweld (CSG) uitgekomen. Met zweet in mijn handen heb ik hen opgebeld en mijn verhaal verteld. Ze vroegen toen of ik naar het UMC Utrecht kon komen voor medisch onderzoek.”

“Samen met mijn vriend ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Ik werd opgevangen door een vriendelijke verpleegkundige, zij bleef de hele tijd bij me. Ik kreeg alle nodige medische behandeling en sprak ook met de politie. Toen ik weer wegging kreeg ik nog een brief mee waar alle informatie over het onderzoek en de aangifte in stond. Het was fijn dat ik die brief kreeg, zodat ik het later nog even terug kon lezen. Op zo’n moment komt er zoveel op je af dat je het allemaal niet onthoudt.”

Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt hulp aan iedereen die - online of offline - een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt. Binnen het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om jou de hulp te geven die je nodig hebt. Er zijn centra door het hele land, zodat je overal kunt rekenen op dezelfde hulp. Centrum Seksueel Geweld is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via 0800-0188.

Centrum Seksueel Geweld

Steun uit de omgeving

“Ik ben echt heel blij dat ik zo goed ben opgevangen door het Centrum Seksueel Geweld. Zij stelden mij continu gerust en vertelden bijvoorbeeld dat het normaal was als ik vertelde dat ik snel geïrriteerd of boos was. Ook heb ik het mijn ouders en Vera uiteindelijk verteld., Zij reageerden allemaal heel warm en begripvol. Ik weet dat ze er altijd voor me zijn en ik er niet alleen voor sta. Hun steun is zo belangrijk voor me. Ik heb uiteindelijk besloten om geen aangifte te doen, maar een melding. Het staat dan wel geregistreerd, maar dan hoef ik mijn hele verhaal niet nog een keer te doen in de rechtbank.”

Vertel ons wat je vindt van deze website