Wat te doen bij woninginbraak?

Een woninginbraak is vaak heftig om mee te maken. Of er nu geweld bij is gebruikt, zoals bij een woningoverval, of niet.

Je kunt je er onveilig en bang door voelen in je eigen huis. En boos of verdrietig, omdat er schade is veroorzaakt en/of waardevolle spullen zijn gestolen. Ook jaren later kun je hier nog last van hebben, bijvoorbeeld omdat je bang blijft of nachtmerries houdt.

Na een woninginbraak komt er veel op je af. Je moet ineens veel regelen, en de gebeurtenis een plek geven. Dit kost vaak veel tijd en energie.

Ook kun je een hoop vragen hebben. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen na een woninginbraak? Hoe krijg je je schade vergoed? En wat als je erover wilt praten, of hulp nodig hebt bij psychische klachten?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die een woninginbraak meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten.
Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten.

Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten

Lees het verhaal van Riek

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die een woninginbraak meemaakten

Een woninginbraak is heftig om mee te maken. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat het met je heeft gedaan. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees op de website van Slachtofferhulp Nederland het verhaal van Roos.

Werd er bij de woninginbraak ook geweld gebruikt? Wat erg dat dit jou is aangedaan. Mogelijk vind je herkenning in de verhalen die in de online community’s van Slachtofferhulp Nederland zijn gedeeld.

Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die een woninginbraak meemaakten, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen waarbij werd ingebroken.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact

Slim om te doen direct na een woninginbraak

Is er net bij je ingebroken? Het is begrijpelijk als je in paniek bent en even niet goed weet wat nu belangrijk is.

Het volgende is slim om te doen (tijdens en) na een woninginbraak:

  • Betrap je een inbreker, of vermoed je dat deze nog in huis is?
    Bel direct 112 en ga er niet zelf op af!
  • Ben je niet in nood, maar heb je wel politie nodig?
    Bel dan 0900-8844.
  • Ruim niet meteen op als er troep of schade is. De kans dat de politie sporen zoals vingerafdrukken vindt, is groter wanneer je alles laat zoals het is.
  • Blokkeer gestolen bankpassen en/of simkaarten van telefoons, als deze zijn gestolen. Zo voorkom je dat er extra diefstal wordt gepleegd. Bankpassen blokkeren doe je via de bank(en). Simkaarten van telefoons via de provider(s).
  • Doe aangifte. Dit is belangrijk om de inbreker te kunnen oppakken en straffen en om schade vergoed te krijgen. Ook maakt het de kans kleiner dat de inbreker opnieuw ergens inbreekt.
  • Geef de woninginbraak en de schade zo snel mogelijk door aan je inboedelverzekering.

Rechten, schadevergoeding en strafproces

Als er bij je thuis is ingebroken, heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Schade en/of diefstal

Heb je na de woninginbraak schade aan je woning of spullen? En/of zijn er spullen gestolen? Er zijn advocaten, juristen en schade-experts die jou kunnen adviseren over aansprakelijkheid, schade en vergoeding. Ook kunnen ze namens jou onderhandelen met verzekeraars.

De verzekering vergoedt de schade meestal helemaal of voor een deel. En soms kun je dit regelen via je inboedelverzekering. Wordt de schade niet vergoed door de verzekeraar? Dan kun je met een strafproces proberen om de inbreker de schade te laten vergoeden.

Emotionele schade

Heb je (ook) emotionele schade, dan kun je mogelijk ook hiervoor een schadevergoeding krijgen, bijvoorbeeld voor therapie. Dit is te regelen via je verzekering of via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Bijvoorbeeld als er ook ernstig geweld is gebruikt door de inbreker.

Hulp tijdens strafproces

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.


Aangifte doen

Een woninginbraak kan diepe sporen nalaten en is strafbaar. Het is altijd slim om hier aangifte van te doen. Of er wel of geen geweld is gebruikt of spullen zijn meegenomen, maakt daarbij niet uit.

Het is goed om zo snel mogelijk aangifte te doen. Zodat de dader kan worden opgespoord en zodat mogelijk bewijs niet verloren gaat.

Hoe?

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees meer over aangifte na woninginbraak
PTSS

Psychische klachten

Een woninginbraak is vaak een heftige gebeurtenis. Iemand kwam zonder toestemming jouw persoonlijke omgeving binnen om spullen te stelen. Mogelijk gebeurde dit ook nog met geweld, zoals bij een woningoverval.

Het is heel normaal als je hier erg van slag door bent. Maar je staat er niet alleen voor: er is goede hulp beschikbaar.

Een luisterend oor

Twijfel niet om iemand in vertrouwen te nemen. De meeste mensen vinden het fijn als ze je kunnen steunen door te luisteren. Deel je verhaal bijvoorbeeld eens met een familielid, vriend of goede buur.

Praat je liever met iemand die verder van je af staat? Bel gerust (en gratis) De Luisterlijn of ga in gesprek met je huisarts. Ook kun je gratis en anoniem je verhaal kwijt bij veel andere organisaties. Ontdek bovenaan deze pagina meteen welke hulp het beste bij jou past.

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je er nog veel last van dat er in huis is ingebroken? Probeer hierover te praten met een volwassene. Je mag ook altijd bellen of chatten met De Kindertelefoon.

Professionele hulp

Soms is erover praten niet genoeg. Bijvoorbeeld omdat je de woninginbraak in gedachten steeds opnieuw beleeft. En dat je daardoor bijvoorbeeld slecht slaapt.

Herken je dit, of heb je andere emotionele of psychische klachten? Je staat er niet alleen voor en je hoeft niet te twijfelen om om hulp te vragen. Er zijn verschillende organisaties die voor je klaarstaan en verschillende behandelingen die kunnen helpen. Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij jou past.

Ben je jonger dan 18 jaar, dan lees je op MindYoung meer over klachten die je als jongere misschien herkent. Heb je het idee dat je meer hulp nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat je last blijft houden van nachtmerries, verdriet of boosheid? Bovenaan deze pagina ontdek je welke organisaties je kunnen helpen met verschillende vormen van therapie.

Feiten en cijfers van woninginbraken in Nederland

Hoeveel woninginbraken zijn er per jaar in Nederland? Neemt dit aantal toe of af? Lees alle feiten en cijfers van woninginbraken in Nederland.

Lees meer over woninginbraak

Vertel ons wat je vindt van deze website