Wat te doen bij een overval?

Ben je overvallen, bijvoorbeeld bij een straatroof, een woningoverval of in een winkel? Dit is heel heftig om mee te maken. Je kunt je er nog lange tijd bang, onveilig en onzeker door voelen. Of er nu geweld tegen je is gebruikt, of hier alleen mee is gedreigd.

Wat kun je doen na een overval? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe doe je aangifte?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die een overval meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Overval
Manfred is niet meer wie hij was na een overval op zijn restaurant, maar hij geeft niet op.

Manfreds is niet meer wie hij was na een overval op zijn restaurant, maar hij geeft niet op

Lees het verhaal van Manfreds

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die een overval meemaakten

Ben je overvallen? Wat erg dat dit jou is aangedaan. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community's van Slachtofferhulp Nederland.

Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die zijn overvallen, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Wil je zelf je verhaal delen?

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die zijn overvallen.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact

Wat kan je doen?

Een overval is een heftige gebeurtenis. Het kan je gevoel van veiligheid en vertrouwen ernstig beschadigen. En je kunt hier nog lang last van hebben, lichamelijk en geestelijk. Weet dat je er niet alleen voor staat.

Praat erover

Iemand in vertrouwen nemen is belangrijk. Probeer bijvoorbeeld te praten met de huisarts, een familielid, vriend, collega of goede buur.

Wil je je verhaal liever delen met iemand die verder van je af staat? Je kunt voor een luisterend oor, advies en hulp gratis chatten, bellen of mailen met verschillende organisaties. Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij jou past.

Weet dat je je niet hoeft te schamen

Het kan zijn dat je erover praten lastig vindt. Bijvoorbeeld omdat je:

  • de persoon die jou heeft overvallen kent, of
  • je schaamt om het te delen.

Weet dat je je zelf nooit hoeft te schamen als je bent overvallen. Een overval zie je niet aankomen en kan iedereen overkomen. En je hebt recht op hulp.

Lichamelijk onderzoek

Is er bij de overval geweld gebruikt? Dan is het slim om lichamelijk onderzoek te laten doen bij de huisarts. Om bijvoorbeeld mogelijke wonden vast te laten stellen en te laten behandelen. De uitslag van zo’n onderzoek kan ook handig zijn voor als je aangifte wilt doen.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Vertel aan een volwassene dat je bent overvallen. Je mag ook altijd (anoniem) bellen of chatten met De Kindertelefoon. Of je verhaal delen met leeftijdsgenoten op het forum van De Kindertelefoon.

Psychische hulp en advies

Een overval heeft vaak veel invloed op je lichamelijke en psychische gezondheid. Je kunt last hebben van angst, stress of bijvoorbeeld PTSS. Herken je dit? Je staat er niet alleen voor.

Iemand in vertrouwen nemen is een belangrijke eerste stap. Misschien kun je je verhaal kwijt bij familie of vrienden. En er zijn ook verschillende organisaties die jou een luisterend oor of advies bieden.

Merk je dat je psychische klachten hebt zoals stress, angst, flashbacks of somberheid? Er bestaan verschillende behandelingen die hierbij kunnen helpen. Ook als je vroeger met een overval te maken hebt gehad.

Bovenaan deze pagina vind je de verschillende organisaties die voor jou klaarstaan.

PTSS

Aangifte of melding doen

Een overval kan diepe sporen nalaten en is strafbaar. Je kunt ervoor kiezen om aangifte te doen. Ook mag je altijd een melding doen van een overval.

Aangifte doen

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Ging de overval samen met seksueel misbruik? Dan kun je hier ook via Centrum Seksueel Geweld aangifte van doen. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees meer over aangifte doen

Melding doen

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is.

De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding van een overval? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Daarnaast kun je de overval anoniem of onder je eigen naam melden bij Veilig Thuis (0800-2000).

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je bent overvallen heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker voor je klaar van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

In gesprek met de dader

Wil je in gesprek met de persoon die jou heeft overvallen? Dit kan pittig zijn, maar kan ook helpen om de gebeurtenis een plek te geven. Zo’n gesprek kan rust geven, opluchten en inzicht geven in waarom het gebeurde. Je hoeft dit gesprek niet alleen aan te gaan: Perspectief Herstelbemiddeling helpt je hierbij.Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website