Hoe help ik iemand die te maken heeft met vermissing?

Wordt (of werd) een dierbare van iemand in jouw omgeving vermist? Jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.

Wat kun je doen om jouw naaste te helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke hulporganisaties zijn er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt helpen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Leven tussen hoop en angst

Mensen die een vermissing meemaken leven tussen hoop en angst. Zeker wanneer de vermissing langdurig is. Wat is er met hun dierbare gebeurd? Is hij of zij vermoord of misschien nog wel in leven?

Het is een heel onzekere situatie en steun vanuit de omgeving is vaak hard nodig.

Wanneer is iemand vermist?

De politie spreekt van een vermissing wanneer iemand onverwacht verdwijnt en het onbekend is waar hij of zij nu is. Ook moet de afwezigheid van de vermiste persoon niet kloppen met het normale gedrag. En zou hij of zij ook gevonden moeten willen worden.

Hoe vaak komt het voor?

Elk jaar worden er tussen de 16.000 en 20.000 mensen als vermist opgegeven bij de politie. Van alle meldingen van vermiste personen in Nederland, wordt 80% binnen 24 tot 48 uur teruggevonden. Bij zo’n 20% duurt de vermissing langer. Een paar keer per jaar worden vermiste personen ook na maanden of jaren niet teruggevonden.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste als een dierbare wordt vermist? En wat is voor jou goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel en de verwerking. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Vertel ons wat je vindt van deze website