Praktische hulp vanwege vermissing

Bekijk hulporganisaties

Melding doen

Doe zo snel mogelijk melding of aangifte bij de politie als je het vermoeden hebt dat iemand vermist is. Is het een kind, of is de vermiste persoon in acuut gevaar? Bel dan 112. Is er geen acuut gevaar? Bel dan 0900-8844. Hier vind je tips voor het melden van vermissing bij de politie.
Als de politie van mening is dat de vermiste een ernstig risico loopt zal men direct tot onderzoek overgaan. Bij vermissing van kinderen wordt door de politie vaak een Amber Alert ingezet. Meer informatie over wat de politie met je aangifte van vermissing gaat doen, vind je in het informatieblad ‘Wat te doen als iemand vermist wordt’.

Wat kan je zelf doen

Je kan ook zelf een aantal dingen doen om te proberen de vermiste op te sporen. Denk aan het verzamelen van informatie over de vermiste en de omstandigheden van de vermissing, het op de hoogte stellen van familie en vrienden en het inzetten van social media. Nuttige zoektips voor de korte en lange termijn vind je op de website van Slachtofferhulp Nederland. Daar staan ook andere praktische tips, bijvoorbeeld over het informeren van instanties.

Vermist in het buitenland

Is iemand vermist in het buitenland? Dan kan je contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de website van de Rijksoverheid en de website van Slachtofferhulp Nederland vind je meer informatie over wat je kan doen.

Oorlog of ramp

Als je het contact met een naaste bent verloren door een oorlog, ramp, migratie of een andere humanitaire noodsituatie, kan het Rode Kruis je helpen bij het opsporen en het herstellen van contact.

Ondersteuning

Voor hulp bij praktische problemen waar je als achterblijver tegenaan kan lopen, kan je een beroep doen op Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen een brugfunctie vervullen tussen jou en instanties zoals de politie. Ook helpen ze desgewenst bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren. Tenslotte biedt Slachtofferhulp Nederland ook emotionele ondersteuning en juridisch advies.

Internationale Kinderontvoering

Deze website geeft geen informatie over hulp in het geval van internationale kinderontvoering. Je kunt die informatie wel vinden op de website van de Rijksoverheid en op de website van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

 

3 relevante hulporganisatieshulporganisatiehulporganisaties

  • Meld Misdaad Anoniem

    M. is de meldlijn waar je anoniem informatie kunt geven over misdaad, zoals geweld, berovingen, loverboys en wapenbezit. Zo kun je iets doen aan de veiligheid in je omgeving.

  • Rode Kruis

    Het Rode Kruis biedt wereldwijd hulp bij rampen en conflicten. Ze helpen ook bij het opsporen en het herstellen van contact tussen familieleden die elkaar zijn kwijtgeraakt door een oorlog, ramp, migratie of een andere humanitaire noodsituatie.

  • Slachtofferhulp Nederland

    Slachtofferhulp Nederland ondersteunt in heel Nederland slachtoffers bij het verwerken van een gebeurtenis en het, waar mogelijk, herstellen dan wel verlichten van de materiële en immateriële schade. Zij zijn er gratis voor slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen.