Oplichting is, net als fraude, een vorm van bedrog. Helaas bestaan er ontzettend veel manieren waarop je online of offline kunt worden opgelicht. Denk hierbij aan identiteitsfraude, telecomfraude en spookfacturen. Door de toenemende mate waarin we online transacties doen, neemt oplichting en fraude via het internet een enorme vlucht. Op Slachtofferwijzer vind je verschillende organisaties die hulp kunnen bieden na oplichting of fraude. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar juridische hulpverlening of hulp bij het voorbereiden van een aangifte? Op Slachtofferwijzer.nl vind je snel de hulp die het beste bij jou past.
 

Verschillende vormen van oplichting of fraude

Mogelijk duurt het even voordat je je realiseert dat je bent opgelicht. Oplichters of fraudeurs kunnen gebruikmaken van het betrouwbare imago van gerenommeerde partijen, zoals banken of organisaties, waardoor je niet door hebt dat je wordt opgelicht. Denk bijvoorbeeld aan de mail van IKEA, met in het onderwerp: ‘Je hebt een IKEA verrassing gewonnen…’. Zo’n betrouwbaar ogende mail zou een manier kunnen zijn om geld of informatie te ontfutselen. Door de vele vormen van oplichting en de verschillende trucs die hierbij gebruikt worden, is het allereerst zaak te achterhalen van welke vorm van oplichting je slachtoffer bent geworden. Voor informatie over de verschillende vormen van oplichting of voor het melden van fraude kun je terecht op de website van de fraude helpdesk of via: 088-7867372.
 

Internet oplichting of internetfraude

Zoals hierboven beschreven, komt oplichting via het internet in toenemende mate voor. Bijvoorbeeld phishing; de vorm van internetfraude waarbij via e-mail wordt geprobeerd om achter je bankgegevens te komen. Naast phishing zijn er nog ontzettend veel andere vormen van internetfraude die de ronde doen. Een ander voorbeeld is oplichting via Marktplaats. Ook voor Marktplaats-oplichting geldt: dat wat te mooi om waar te zijn lijkt, is het vaak ook. Op de website van de Consumentenbond vind je meer informatie over de nieuwste oplichterstrucs op Marktplaats en wat Marktplaats zelf doet om oplichting tegen te gaan. Ben je online opgelicht? Blokkeer uw pinpas en/of creditcard en doe aangifte bij de politie.
 

Is oplichting strafbaar en hoe doe ik aangifte?

Oplichting is in Nederland strafbaar gesteld. Wie voor oplichting wordt veroordeeld, kan gestraft worden met een gevangenisstraf tot vier jaar of een fixe geldboete. Ben je opgelicht? Doe hier dan aangifte van bij de politie. Van online oplichting kun je tegenwoordig ook online aangifte doen. Mogelijk kan de dader met behulp van de politie worden opgespoord en kan worden voorkomen dat ook anderen worden opgelicht. Door aangifte te doen, worden je contactgegevens doorgegeven aan Slachtofferhulp Nederland, waarna een hulpverlener contact met je op kan nemen en (mogelijk) passende hulp kan bieden.
 

Ik ben slachtoffer van oplichting. Wie kan mij helpen?

Ben je slachtoffer van oplichting? Misschien vind je het fijn om contact op te nemen met de Fraudehelpdesk. Bij de Fraudehelpdesk kun je een melding maken van de oplichting, advies inwinnen over te nemen vervolgstappen en worden doorverwezen naar de juiste hulpinstantie. Heb je specifiek te maken met identiteitsfraude? Neem dan contact op met het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude, een initiatief van de Nederlandse overheid. Naast de genoemde hulporganisaties vind je op SlachtofferWijzer nog verschillende andere organisaties die hulp kunnen op juridischpraktischfinancieel of emotioneel vlak. Vind snel de hulp die het beste bij jou past. Weet dat je er niet alleen voor staat.