Aangifte doen van oplichting of fraude

Opgelicht worden is vervelend, kan diepe indruk maken en is dan ook strafbaar. Het is daarom goed om fraude te melden bij de Fraudehelpdesk. Daarnaast is het slim om aangifte te doen van de oplichting bij de politie.

Om aangifte te doen kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Slachtofferhulp Nederland kan jou adviseren en helpen bij het doen van de aangifte. Net als een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

Direct hulp

Ben je online opgelicht of heb je op een andere manier te maken met fraude? Twijfel niet:

Waarom aangifte doen van oplichting?

Je doet bijvoorbeeld aangifte van fraude omdat je het gestolen geld via een rechtszaak van de dader terug wilt eisen. Of omdat je wilt dat de dader gestraft wordt en er niet zomaar mee weg komt.

Door aangifte te doen kan de politie onderzoeken wie er achter de oplichting zit en de dader vervolgens straffen. De straf hangt af van de vorm van fraude en wat er precies is gebeurd. De oplichter kan een taakstraf krijgen, een gevangenisstraf van een aantal jaren of een geldboete. Daarnaast kan een maatregel worden opgelegd, zoals het betalen van een schadevergoeding aan jou.

Daarnaast geeft elke nieuwe aangifte een beter beeld van hoe en hoe vaak er in Nederland fraude wordt gepleegd. Zo kunnen de politie en de overheid oplichting steeds beter aanpakken.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de dader zijn acties herhaalt, bij jou of bij iemand anders. En tot slot is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Oplichting

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

Je staat in je recht om aangifte te doen van oplichting. Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • Niet weet welke gevolgen je aangifte heeft
  • Niet weet hoe aangifte doen van oplichting in zijn werk gaat
  • Twijfelt of het wel echt om (strafbare) oplichting gaat
  • bang bent voor de dader(s);
  • Er niet graag over praat, bijvoorbeeld omdat je je schaamt
  • Twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • Om de persoon geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een partner of familielid)

Weet dat je altijd aangifte mag doen van oplichting, wie het jou ook heeft aangedaan. En dat jij je nooit hoeft te schamen dat je bent opgelicht. Oplichters zijn heel goed in het winnen van iemands vertrouwen en het kan iedereen overkomen.

Slachtofferhulp Nederland of de politie kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Je kunt bijvoorbeeld bespreken dat je bang bent voor de gevolgen van de aangifte. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en kun je een keuze maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.

Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je meer over je rechten als je te maken hebt met fraude. En met het overzicht van Stichting LANGZS ontdek je wat je na aangifte kunt verwachten.

Lees meer over:

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website