Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met oplichting of fraude?

Heeft iemand in jouw omgeving te maken (gehad) met oplichting of fraude? Jouw steun is voor jouw naaste heel waardevol.

Wat verstaan we precies onder oplichting en fraude? Hoe kun je jouw naaste helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Wat is oplichting (of fraude)?

Is jouw naaste opgelicht? Dan is hij of zij misleid. En heeft jouw naaste hierdoor geld overgemaakt of waardevolle spullen weggegeven.

Doordat aankopen en betalingen veel vaker online plaatsvinden, gebeurt oplichting steeds vaker via het internet. Denk aan oplichting via Marktplaats, WhatsApp-fraude of identiteitsfraude. Ook worden oplichters steeds beter in het maken van bijvoorbeeld nepmails. Daarom kan iedereen worden opgelicht en het is nooit de schuld van het slachtoffer zelf.

De gevolgen van oplichting kunnen erg groot zijn. Zowel financieel als emotioneel. Jouw steun is voor jouw naaste dan ook heel waardevol.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om te zijn opgelicht? En wat is verder goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel en de verwerking. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website