Bescherm jezelf tegen de babbeltruc: wat je moet weten 

Misschien heb je wel eens gehoord van de 'babbeltruc'. Maar wat is het precies en hoe kun je jezelf ertegen beschermen? In dit artikel leggen we het uit en we geven we je een paar tips om jezelf en de mensen om je heen veilig te houden. 

Wat is de babbeltruc? 

De babbeltruc is een methode die oplichters gebruiken om mensen te misleiden en hun woning binnen te komen. De oplichter doet zich voor als iemand anders, zoals een loodgieter, glazenwasser, koerier of meterkastopnemer. Ze verzinnen een smoes of verhaal om binnen te komen. Eenmaal binnen, proberen ze geld, sieraden of andere waardevolle spullen te stelen. 

Wat te doen bij oplichting of fraude?

Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte van oplichting? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe herken je een oplichter eigenlijk? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Hoe herken je de babbeltruc?

Er zijn verschillende manieren waarop oplichters de babbeltruc kunnen gebruiken. Hieronder staan een aantal signalen die kunnen helpen om een babbeltruc te herkennen.

Hoe bescherm je jezelf tegen de babbeltruc? 

Wat doen als je slachtoffer bent van babbeltruc?

Het is heel vervelend als jij hier slachtoffer van bent. Je staat er niet alleen voor en je hoeft je hier niet voor te schamen. Deze oplichters zijn professionals die goed hebben nagedacht over hoe ze iemand kunnen oplichten. Doe het volgende als je slachtoffer bent van een babbeltruc:

  • Als je slachtoffer bent geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. 
  • Heeft de oplichter je pinpas of creditcard gestolen? Blokkeer je pasjes via de Bankpassen Meldcentrale. Bel 0800 - 0313 of vanuit het buitenland +31 (0)88 - 38 55 372 of neem contact op met je bank.
  • Praat erover met iemand in je omgeving en deel je gevoelens. Slachtoffer worden van een babbeltruc kan heel stressvol zijn, hierover praten helpt.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website