Terug naar nieuws

Wat moet je doen als je bent opgelicht op marktplaats?

Geplaatst op 10 aug 2018

Jaarlijks maken miljoenen mensen gebruik van Marktplaats. Helaas zitten hier altijd een aantal rotte appels tussen. Je bent overeen gekomen over een prijs, maar na week heb je nog steeds niets ontvangen. Als je contact op probeert te nemen met de verkoper krijg je geen gehoor. Wat nu? Onderstaand staan een aantal tips over wat je moet doen als je bent opgelicht op marktplaats. Ook wordt er vermeld hoe je internetfraude in de toekomst kunt voorkomen. 

Wat moet je doen als je bent opgelicht op marktplaats

Zorg ervoor dat je helemaal zeker weet dat je bent opgelicht. Misschien is de verkoper vanwege omstandigheden een paar dagen niet bereikbaar, maar wel van plan om het verkochte product naar jou toe te sturen. Wellicht is het pakketje nog onderweg maar ergens blijven steken bij PostNL. Weet je zeker dat je te maken hebt met internetfraude? Ga dan als volgt te werk:

 • Doe een laatste oproep aan de verkoper
  Stuur de verkoper een laatste bericht waarin je aangeeft dat hij of zij nog niet heeft geleverd conform de afspraken. Geef aan wat de uiterste datum is waarop je het gekochte product wenst te ontvangen.  Als hier niet aan gehouden wordt, kun je vervolgstappen ondernemen.
 • Verzamel zoveel mogelijk gegevens over de verdachte(n)
  Maak in de eerste instantie een kopie van de advertentie en chatlogs op marktplaats. Je kunt bijvoorbeeld een print screen of een foto maken hiervan. Verzamel verder zo veel mogelijk gegevens van de verkoper. Denk hierbij aan het IBAN rekeningnummer, telefoonnummer, e-mailadres en de gebruikersnaam/nickname van de verkoper.Heb je buiten Marktplaats om e-mail contact gehad met de verkoper? Probeer dan het IP-adres van hem of haar te achterhalen. Op de website Een Manier Om wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen.
 • Doe aangifte van internetoplichting bij de politie
  Wanneer je na vijf dagen geen reactie en geen product hebt ontvangen, kun je aangifte doen bij de politie. Je kunt bij het politiebureau langsgaan bij jou in de buurt, maar je kunt ook online aangifte doen.
 • Maak een melding van oplichting bij Marktplaats
  Wanneer je bent opgelicht is het verstandig hier ook bij Marktplaats een melding van te maken. Zij kunnen de gebruiker blokkeren, andere kopers waarschuwen en de beveiliging van het platform verbeteren.

 

Oplichting op marktplaats voorkomen

Het is een beetje een inkoppertje, maar voorkomen is genezen. Er zijn een aantal manieren waarmee je de kans op oplichting kunt verkleinen. Ze bieden geen garantie, maar kunnen eventueel wel helpen om internetfraude te voorkomen.

 • Ga eens goed na: is dit allemaal realistisch?
  Wordt er een prijs gevraagd die te mooi is om waar te zijn? Valt het al op dat de verkoper geen echte naam gebruikt? Klinkt het allemaal wat raar aan de telefoon? Ga vooral af op je onderbuik gevoel. Controleer ook de advertentie. Zijn de foto’s door een verkoper gemaakt of van het internet geplukt? De de tool TinEye kun je kijken of de foto ook op andere plekken op het internet wordt gebruikt.
 • Controleer of er informatie beschikbaar is over de verkoper
  Op de website van de politie kun je checken of je te maken hebt met een oplichter. Je kunt in de zoekmachine het IBAN-nummer, E-mailadres en Telefoonnummer invoeren en nagaan of er eerder meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. Let wel op. Het feit dat er nog nooit meldingen zijn gedaan van deze (ver)koper wil niet zeggen dat de persoon 100% te vertrouwen is. Het kan zijn dat je toch te maken hebt met een oplichter, maar dat hier nog nooit een melding van is gedaan.
 • Probeer zo min mogelijk vooruit te betalen
  Het gaat heel vaak fout bij de verzending. Je betaalt iemand vooraf en vervolgens wordt er niks geleverd. Als de verkoper in de buurt woont is het daarom altijd verstandiger om het product bij hem of haar thuis op te halen. Dan betaal je pas wanneer je het product overhandigt krijgt.Woon je zelf in Friesland en woont de verkoper in Rotterdam? Dan is verzending per post wel wat efficiënter. In dit geval is het verstandig om met Paypal te betalen. Zij bieden namelijk kopersbescherming. Lees meer hierover op hun website.