Sexting is een nog vrij nieuw fenomeen en tegelijkertijd niet meer weg te denken uit onze  samenleving. Sexting staat voor het (online) delen van seksueel getinte foto’s of video’s van jezelf. In principe is dit heel normaal. Uit onderzoek blijkt dat 28% van de jongeren naaktfoto’s van zichzelf heeft gemaakt en meer dan 18% deze naaktfoto’s ook heeft gedeeld met anderen. Het wordt een probleem als iemand anders jouw foto’s ongevraagd met anderen deelt. In dit geval is sprake van shame sexting en is het verstandig om hulp te zoeken. In deze Infograpic sexting, gemaakt door Fonds Slachtofferhulp, kom je meer te weten over sexting en de mogelijke gevolgen hiervan.  

 

Wat is (shame) sexting?

Het maken en versturen van seksueel getinte foto’s van jezelf is een normaal verschijnsel bij de seksuele ontwikkeling van jongeren in dit digitale tijdperk. Maar wat als jouw naaktfoto door de ontvanger wordt doorgestuurd en die ontvangers hem vervolgens weer verder doorsturen? Of wat als jouw naaktfoto op internet belandt? In zulke gevallen is er sprake van shame sexting. De (negatieve) gevolgen van shame sexting kunnen zeer verstrekkend zijn.

 

Persoonlijk advies bij shame sexting en sextortion

Indien je in alle vertrouwelijkheid naaktfoto’s van jezelf naar iemand stuurt, kan hier op verschillende manieren misbruik van worden gemaakt. Zoals eerder gezegd kan de ontvanger deze foto verder verspreiden of op internet plaatsen. Ook kan het voorkomen dat jij in vertrouwen een naaktfoto van jezelf naar iemand hebt gestuurd, maar dat de ontvanger nu dreigt je naaktfoto openbaar te maken als je niet doet wat hij of zij zegt. In dit geval is er sprake van sextortion.

 

Wanneer je te maken krijgt met sextortion is het belangrijk dat je diegene die jou dit aandoet overal op blokkeert en verwijdert en dat je niet ingaat op wat hij of zij wil dat je doet. Je weet namelijk nooit of diegene wel woord houdt. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs (bijvoorbeeld screenshots van gesprekken) te verzamelen voor het geval je aangifte wil doen bij de politie. Meer informatie hierover vind je onder ‘aangifte doen’ op de pagina ‘praktische hulp’.

 

Ik ben slachtoffer van sexting. Wie kan mij helpen?

Mocht je slachtoffer zijn geworden van shame sexting of sextortion, dan is het belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft rondlopen. Neem iemand in vertrouwen en praat er met diegene over, hoe moeilijk dat misschien ook is. Dit kan iemand zijn uit je familie, je ouders of een broer/zus, maar ook bijvoorbeeld een goede vriend/vriendin of een vertrouwenspersoon bij je op school. Ben je minderjarig? Zorg dan dat je het bespreekt met iemand die ouder is dan 18 jaar. Je zal merken dat het bespreekbaar maken van hetgeen je is aangedaan, al snel zorgt voor een gevoel van opluchting.

 

Ben je ook bewust dat er verschillende professionele instanties bestaan die hulp kunnen bieden op emotioneelpraktisch en juridisch gebied. Denk hierbij aan Helpwanted.nl of Slachtofferhulp Nederland. Op SlachtofferWijzer.nl vind je snel de hulp die het beste bij jou past. Weet dat je er niet alleen voor staat.