Terug naar nieuws

Sextortion: wat is het? En hoe kunnen we het tegengaan?

Geplaatst op 18 okt 2018

Sextortion komt helaas steeds vaker voor. Veel jongeren wisselen seksueel getint beeldmateriaal met elkaar en met vreemden uit, waardoor de kans dat naaktbeelden in de verkeerde handen terecht komen, groot is. Wanneer naaktbeelden bij de verkeerde persoon terechtkomen, zou dit een manier kunnen worden om tot chantage of afpersing over te gaan. Sextortion wordt ook wel ‘seksuele afpersing’ genoemd, maar wat houdt het precies in en hoe kan het worden tegengegaan?

Wat is sextortion?

De term ‘sextortion’ is een samenvoeging van de woorden ‘sex’ en ‘extortion’(Engels voor afpersing). Er is dus sprake van sextortion wanneer iemand je afperst met gebruik van naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal. De afperser kan dreigen de naaktbeelden te verspreiden onder vrienden, familieleden of andere bekenden wanneer je niet doet wat de afperser van je vraagt. In veel gevallen van sextortion gaat het om geld en wordt ook wel gesproken van ‘financial sextortion’. Een van de belangrijke tips, wanneer iemand je probeert af te persen met gebruik van seksueel getint beeldmateriaal: geef nooit gehoor aan de eisen van de afperser.  De chanteur zal zich namelijk niet aan zijn kant van de afspraak houden en er is absoluut geen garantie dat jouw beeldmateriaal niet alsnog verspreid wordt.

Wat te doen tegen sextortion?

Het is raadzaam altijd voorzichtig te zijn met het aangaan van online gesprekken met wildvreemden. Zolang het bij een gesprek blijft kan het relatief onschuldig zijn, maar wanneer om naaktbeelden gevraagd wordt, is het beter om het contact direct te verbreken. Ben ook voorzichtig met het sturen van naaktfoto’s of filmpjes aan mensen die je wel kent. Relaties kunnen veranderen, waardoor iemand bij wie jouw foto of filmpje veilig leek te zijn, kan besluiten om deze toch online te verspreiden. Ook op deze manier kan een intieme foto verspreid worden naar mensen die hier kwaad mee willen. In dit filmpje van Helpwanted.nl wordt nog eens eenvoudig uitgelegd wat sextortion inhoudt.

Ik ben slachtoffer van sextortion. Wat kan ik doen?

Het is goed je te realiseren dat jij niet de schuldige bent aan wat er gebeurd is. Jij hebt in vertrouwen je foto gedeeld en de persoon die jou hiermee afperst zit in alle gevallen fout. Wat je nu het beste kunt doen is niet ingaan op de vragen van de afperser. Er bestaat geen enkele garantie dat jouw foto hiermee niet wordt verspreid. Heb je al geld overgemaakt? Vraag je bank dan of deze een onderzoek instelt naar het adres waarnaar het geld is overgemaakt. Blokkeer degene die je probeert af te persen per direct en verbreek ieder contact. Doe aangifte bij de politie; afpersing is strafbaar en de Politie kan een onderzoek instellen. Zie in dit stroomschema van Helpwanted.nl een aantal tips bij het doen van aangifte.

Tot slot: praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit kunnen je ouders zijn, je vriendinnen, maar blijf er niet alleen mee rondlopen. Praat je liever met een professioneel hulpverlener? Neem dan bijvoorbeeld contact op met Slachtofferhulp Nederland. Ook zij kunnen je helpen wanneer je wordt afgeperst met seksueel getint beeldmateriaal. Weet dat je er niet alleen voor staat.