Sim swap

Wat is sim swap?

Bij sim swapping wordt je 06-nummer overgenomen door een crimineel. De oplichter belt hiervoor naar jouw telecomprovider en doet zich voor als jou. De telefoonmaatschappij stelt de oplichter enkele checkvragen (zoals: wat is je adres?). Door vooraf slim online onderzoek naar jou te doen (bijvoorbeeld in een gehackte database) kan de oplichter deze vragen goed beantwoorden.

De oplichter vraagt de telecomprovider jouw 06-nummer over te zetten naar een andere simkaart. Op die manier heeft de crimineel volledige controle over jouw 06-nummer.

Sim swapping Nederland

In Nederland komt sim swapping vaak voor. De gevolgen kunnen enorm zijn. Doordat veel diensten gekoppeld zijn aan je 06-nummer kan een crimineel toegang krijgen tot documenten, foto’s, wachtwoorden, sociale media en in sommige gevallen zelfs tot internetbankieren. Grote sommen geld worden afhandig gemaakt met behulp van sim swapping.

Sim swapping voorkomen

  • Laat je 06-nummer op zo weinig mogelijk plekken achter.
  • Koppel zo weinig mogelijk apps en diensten aan je 06-nummer.
  • Gebruik voor 2-staps verificatie liever een losse app of een security key dan je 06-nummer.
  • Deel zo weinig mogelijk privégegevens online (denk aan geboortedatum en adres).
  • Gebruik voor iedere website of app een ander, veilig wachtwoord. Gebruik een passwordmanager om het overzicht te bewaren.

Hulp bij oplichting of fraude

Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte van oplichting? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe herken je een oplichter eigenlijk? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Luister het verhaal van NRC

De NRC heeft een informatieve podcast over dit onderwerp gemaakt. Beluister ‘m hier.

Wat te doen na oplichting

Als je bent opgelicht moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je telecomprovider en direct daarna aangifte te doen. Verder is het verstandig je contacten op de hoogte te stellen, zodat zij weten dat ze misschien berichten van jou krijgen die niet van jou zijn.

Oplichting

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website