Fraude met Tikkie herkennen en een melding maken

Wie kent het inmiddels bekende Tikkie niet? Met een Tikkie stuur je een online betaalverzoek naar een persoon in je telefoonlijst. Diegene kan op een link klikken en zo aan jou het gevraagde bedrag overmaken. Helaas zijn er oplichters die de app nabouwen. Als iemand dan de neppe Tikkie app gebruikt, wordt het geld naar de oplichters overgemaakt in plaats van naar jou.

Door de samenwerking tussen Tikkie, Whatsapp en Marktplaats wordt het steeds makkelijker voor oplichters om geld te stelen. Een bekende Tikkie-truc is dat verkopers op Marktplaats worden benaderd door criminelen die zich voordoen als koper. De oplichters sturen de verkopers een linkje dat lijkt op het webadres van betaalapp Tikkie. Zij vragen aan de verkopers of zij 1 cent over willen maken met een link die ze naar een nepwebsite leiden. Hier krijgt de oplichter toegang krijgen tot het rekeningnummer van de verkoper. Jaarlijks worden duizenden mensen slachtoffer van deze manier van oplichting.

Wat te doen bij oplichting of fraude?

Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Ben je toch slachtoffer van fraude via een Tikkie?

Weet dat je niet de enige bent, want fraude via een Tikkiekomt steeds vaker voor. Er schuilen grote criminelen organisaties achter dit soort oplichting. Zij weten heel goed wat zij doen. Dat je hier slachtoffer van bent geworden is niet iets om je voor te schamen. Wat kan je doen als je slachtoffer van tikkiefraude bent geworden?

  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte als je denkt dat je bent opgelicht.
  • Leg alle communicatie met de dader vast. Whatsappberichten, e-mails en berichten via Marktplaats. Dit kan je helpen om via je bank een schadevergoeding te regelen.
  • Doe aangifte bij de politie. Met jouw aangifte kan de politie de dader proberen te vinden.
  • Neem contact op met de Fraudehelpdesk. Bij de Fraudehelpdesk kun je een melding maken van de oplichting en advies vragen. Zij verwijzen je door naar de juiste hulporganisatie.
  • Meer informatie en hulporganisaties die helpen bij oplichting en fraude vind je op deze pagina over fraude. 

Hoe kun je Tikkie fraude herkennen?

Met onderstaande tips voorkom jij dat je slachtoffer wordt van Tikkiefraude.

  • Ga nooit in op een Tikkie verzoek van iemand die je niet kent.
  • Controleer het webadres als iemand je een Tikkie verstuurt. Het webadres van Tikkie is altijd tikkie.me. Alle varianten daarop zijn valse websites.
  • Verkoop jij iets? Laat het contact met de koper dan altijd verlopen via het platform waarop je het verkoopt, zoals Marktplaats of Vinted. Gebruik geen sms of Whatsapp.
  • Google het telefoonnummer van diegene die contact met je opneemt, misschien zijn er al meldingen van fraude gemaakt bij dit nummer.
  • Zegt je gevoel dat er iets niet klopt? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Luister naar dit gevoel.
Oplichting
Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig.
Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig.

Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig

Lees het verhaal van Yasmine

Lees verder over oplichting of fraude

Vertel ons wat je vindt van deze website