Hoe help ik iemand na discriminatie?

Wordt of werd iemand in jouw omgeving gediscrimineerd? Dit kan heftig zijn om mee te maken en kan grote gevolgen hebben. Jouw steun is voor jouw naaste dan ook heel waardevol.

Wat verstaan we precies onder discriminatie? Hoe kun je jouw naaste het beste helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is discriminatie?

Als je gediscrimineerd wordt, word je ongelijk behandeld op basis van een persoonlijk kenmerk.

Discriminatie komt in verschillende vormen voor, zoals:

  • racisme, waarbij iemand ongelijk behandeld wordt op basis van huidskleur, afkomst, nationaliteit of geloof, en
  • hate crimes, waarbij iemand ongelijk behandeld wordt op basis van genderidentiteit, seksuele geaardheid, moslim-zijn of vrouw-zijn.

Of discriminatie strafbaar is, hangt vaak af van waarom iemand anders behandeld wordt. Je hebt bijvoorbeeld ook positieve discriminatie, die niet strafbaar is.

Ontdek meer vormen en voorbeelden van discriminatie. Lees op de website van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) meer over het verschil tussen discriminatie en racisme. Of lees meer over wanneer discriminatie strafbaar is.

Grote gevolgen

Discriminatie kan grote gevolgen hebben. Jouw naaste kan zich er erg verdrietig en boos door voelen. En het gevoel hebben dat hij of zij er niet bij hoort. Heeft jouw naaste dag in dag uit met discriminatie te maken, bijvoorbeeld op school, op straat of op werk? Dan kan het leiden tot psychische klachten zoals depressie, en zelfs zelfdoding.

Het is belangrijk om jouw naaste altijd serieus te nemen als hij of zij vertelt gediscrimineerd te worden.

Hoe vaak komt het voor?

Discriminatie komt helaas erg veel voor. Zo'n 1 op de 10 mensen in Nederland van 15 jaar en ouder, voelden zich in 2021 gediscrimineerd. Dat is ruim 1,6 miljoen mensen. Op de website van het CBS lees je meer over de cijfers van discriminatie in Nederland.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om discriminatie mee te maken? En wat is voor jou goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk. Toch is het goed te beseffen dat jij niet alleen verantwoordelijk bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Vertel ons wat je vindt van deze website