Terug naar nieuws

Voorlichtingsfilmpje voor kinderen om vermissing tegen te gaan

Geplaatst op 21 mei 2019

Het is het meest verschrikkelijke scenario: je kind raakt vermist. Spoorloos, van de een op de andere dag. Hoe onvoorstelbaar ook, het gebeurt. Jaarlijks raken er ontzettend veel personen, waaronder kinderen, vermist. In 80% van de gevallen is de vermiste snel weer terecht. In bepaalde gevallen is er iets ernstigs aan de hand en wordt de persoon niet teruggevonden. AMBER-Alert heeft, samen met de politie, een voorlichtingsfilmpje ontwikkeld. Speciaal voor kinderen, om vermissing tegen te gaan.
 

AMBER-Alert om vermissing kinderen op te lossen

 
Om vermiste kinderen terug te vinden worden er jaarlijks zo’n 1 tot 2 AMBER-Alerts uitgezonden. In het geval van een AMBER-Alert verkeert het kind in direct levensgevaar en wordt er maximale landelijke aandacht gevraagd voor de vermissing. Van de Alerts die worden uitgezet wordt 94% van de kinderen weer gezond en wel teruggevonden.
 

Duizenden kinderen jaarlijks vermist

 
Ondanks de zeer effectieve mogelijkheden om vermiste kinderen terug te vinden, raken er jaarlijks nog steeds duizenden kinderen vermist. Om ervoor te zorgen dat dit aantal zo veel mogelijk wordt teruggebracht heeft AMBER-Alert, samen met de politie, de video ‘samen slim met Simon’ gemaakt. In de video krijgen kinderen op een speelse manier tips om vermissing zoveel mogelijk tegen te gaan. Om kinderen weerbaarder te maken tegen personen met de verkeerde bedoelingen. De tips zijn opgesteld door vermissingsexperts bij de politie. Bekijk het filmpje via de onderstaande link op YouTube:

 

vermissingen kinderen

 

Tips om vermissing kinderen tegen te gaan

 

  • Als je met iemand af wil spreken, vraag het dan eerst aan je ouders;
  • Vertel je ouders altijd waar je heen gaat en met wie;
  • Als het iemand is die je niet kent of verwacht, ga dan nooit met deze persoon mee;
  • Voelt iets niet goed, ga dan niet met iemand mee;
  • Als je verdwaalt, raak dan niet in paniek, maar vraag andere ouders om hulp;
  • Zorg dat je het adres, de namen en het telefoonnummer van je ouders kent.

 

Lees meer over wat te doen bij de vermissing van een kind of een volwassene via deze pagina op SlachtofferWijzer.